Trives godt opp i skyene
– Det er en trygg og god jobb som er bra betalt, og perfekt for meg som også liker meg så godt i høyden! Foto: Norges Hyggeligste Håndverker
Sist oppdatert: 19-09-2022 - Saken er tidligere publisert på hyggeligste.no 

Trives godt oppe i skyene

Mina Farmen Bertheussen visste ikke hva hun hadde lyst til å bli, egentlig, men siden hun var glad i musikk og i å danse, valgte hun «musikk, dans og drama»-linjen på videregående.

Det ble diverse jobber etterpå innen kundeservice, før hun fikk lyst til å prøve seg som flyvertinne i Norwegian, og trivdes med å jobbe der.

– Men jeg var ikke fast ansatt og jobbet på kontrakt. Så da den utløp, og pandemien kom kort tid etter, hadde jeg ingen muligheter til å komme inn i den jobben igjen. Så jeg måtte tenke nytt.

Det ble en helt ny yrkeshverdag for Mina.
Hun tenkte helt nytt og fikk jobb som kranfører. Med en far som i alle år har jobbet i byggebransjen innen forskaling og betong, hadde hun ofte i oppveksten vært på byggeplasser sammen med ham. Være med far opp i en kran var veldig spennende!

– Det er en trygg og god jobb som er bra betalt, og der jeg har hyggelige kollegaer. Og perfekt for meg som også liker meg så godt i høyden! Så det ble kranskolen og læretid i Kranfører AS, hvor jeg fortsatt er to år senere, og stortrives i jobben.

– Dette er jo en helt annen yrkeshverdag enn som flyvertinne, men jeg prøver ta med meg min erfaring videre ved å gjøre det lille ekstra for kundene også her, samt være blid og hyggelig, selvsagt.

-Uniformen er kanskje ikke like fin i denne jobben men mye mer behagelig!

En bratt læringskurve som bare fortsetter å stige
Mina får mange gode ord i alle nominasjonene hun har fått. Hun var finalist i fjor også, men føler at hun har utviklet seg mye som kranfører og menneske siden dengang.

Ikke minst at hun nå er mer erfaren, selvsikker og trygg. På to år har hun lært mye og blitt en svært dyktig og etterspurt kranfører. Hun lærer noe nytt hver dag og vet hun aldri blir ferdig utlært.

Hun kjenner spesielt på gleden og mestringsfølelsen hun får fra kollegaer når hun holder fin flyt, som det heter, på spesielt krevende løft.

– Det kan være litt utfordrende for eksempel når det er mye vind.

-Blåser det noe veldig, og jeg skal lande et stort, langt og tungt løft på en ganske liten plass, så må det gjøres med presisjon og full konsentrasjon. Da er det hyggelig å få tommel opp fra kollegaene som venter på bakken!

Blir respektert på arbeidsplassen som likestilt med gutta
Hun har ikke opplevd det å være jente på byggeplassen som noe problem. Hun er jo mye alene der oppe i kranen, men møter kolleger om morgenen og når hun skal hjem, og det er alltid hyggelig. De få negative kommentarene hun får, kommer i så fall på TikTok:

– Der har jeg fått kommentarer som «er du i jobben til mannen din?» og «med deg i krana må vel byggeplassen evakueres!», men jeg bare ler av det. Nesten alle tilbakemeldinger er bare positive.

Mina bruker mye tid på TikTok og Instagram, der hun er opptatt av å øke interessen for kranfører yrket spesielt, og håndverksbransjen generelt.

– Jeg føler meg heldig som kan være en god ambassadør for dette spennende yrket. Jeg legger ut videoer fra jobbdagene mine, forteller om faget og om hvordan ungdom som ikke vet hva de vil, kan gå frem for å bli kranførere.

-Jeg svarer på alle mulige spørsmål både fra unge, foreldre og eldre - og vil gjerne motivere spesielt jenter til å prøve seg i dette yrket.

-Dette er jo en perfekt jobb for dem! Jeg blir så glad og stolt når de skriver til meg og sier at det var jeg som fikk dem på kurs og så opp i krana etterhvert, og at de stortrives!

Norges hyggeligste håndverker 2022

Trenger bevegelse etter jobb
Det blir mye stillesitting der oppe i luften i løpet av arbeidsdagen, så Mina må sørge for å være aktiv når hun har fri, for å trives.

– Jeg er gruppeinstruktør et par ganger i uken på SATS, et heftig danseparti, jeg kjenner at det er viktig både for hodet og kroppen. Og så går jeg mye på tur, det er alltid deilig.

Med andre ord: Dansetrangen har ikke sluppet helt, og den er en fin kontrast til den seriøse, stødige, nøyaktige personen Mina må være på jobb. Da får hun det beste av to verdener.

Hun dristet seg også til å takke ja til å holde foredrag for kran selskapet Kranor, som hadde sett henne på nettet og ville ha henne til å snakke om Helse & Sikkerhet samt vedlikeholdsansvar av kranen.

Noe hun syntes var skummelt først, men som hun fikset veldig bra!

– For tiden går jeg på boligvisninger, det er veldig spennende. Endelig har jeg økonomi til å komme meg inn på boligmarkedet selv som singel, og det er jo takket være en trygg og god jobb som kranfører.

Hun vil gjerne takke alle som har brukt tid på å nominere og stemme på henne, og synes det er fantastisk hyggelig og stor stas å få være finalist i Norges hyggeligste håndverker igjen!

– Selve kåringen er viktig med tanke på rekruttering til yrkesfagene. Det blir så gøy å møte så mange bransjefolk på finalefesten igjen, det var topp stemning i fjor og jeg gleder meg stort!

Klikk deg inn her for å stemme på Mina!