– Det var først for noen år siden, da en bekjent fortalte at det er fullt mulig å ta utdanningen som voksenlærling, at jeg virkelig fikk en følelse av at «dette skal jeg gjøre», sier Benedikte Tyskeberg Barli. Foto: Privat
Sist oppdatert: 12-02-2023 - Bransjeprat

Bare gjør det - Du kommer ikke til å angre

– Det å ha en jobb hvor man er aktiv og bruker både kroppen og hodet, er helt fantastisk!

– Da jeg gikk på videregående skole, tok jeg linjen for medier og kommunikasjon. Senere valgte jeg å studere for å utdanne meg til lærer i grunnskolen.

– Under korona pandemien begynte jeg å jobbe som lærer, men innså relativt raskt at dette ikke var det rette for meg og at jeg ikke trivdes noe godt, forteller Benedikte Tyskeberg Barli (29). Hun kommer opprinnelig fra Kråkstad, men er for tiden bosatt i Ytre Enebakk.

Så lenge hun kan huske har Benedikte hatt lyst til å drive med renovering og kunne lære det å bygge et hus.

Etterhvert som hun ble enda eldre, fremsto det å bli tømrer av yrke som en helt konkret drøm.

Så, da læreryrket ikke ble som hun hadde håpet på og trodd, bestemte Benedikte seg for at hun ville gi drømmen om å bli tømrer en sjanse.

– Jeg har nok innerst inne alltid hatt lyst, men da jeg gikk på videregående hadde jeg rett og slett ikke helt selvtilliten til å velge yrkesfag og bygg.

– Det var først for noen år siden, da en bekjent fortalte at det er fullt mulig å ta utdanningen som voksenlærling, at jeg virkelig fikk en følelse av at «dette skal jeg gjøre», sier 29-åringen.

Som voksenlærling begynte hun i januar 2022 rett i bedrift, og jobber nå hos Kollen Bygg AS. Om cirka 2,5 år skal Benedikte gå opp til svenneprøven etter da å ha gjennomført en lærlingperiode på totalt 3,5 år.

Sommeren 2025 står hun etter planen stolt igjen med fagbrevet i hånden.

– I dag er vi fem lærlinger i bedriften, og det synes jeg er veldig hyggelig. Bare jeg er voksenlærling. Jeg tror det er positivt og viktig at vi er flere, slik at vi har muligheten til å støtte oss på hverandre underveis.

– Vi står jo i samme situasjon, så det er lett å vise forståelse og hjelpe når det trengs.

– Ekstra gøy opplever jeg at det er de gangene vi får lov til å jobbe på prosjekter sammen. Ikke minst tror jeg at vi som lærlinger bidrar til å løfte arbeidsmiljøet i bedriften, og kommer inn som et litt «friskt pust».

Det beste med yrket er i følge Benedikte variasjonen i arbeidsoppgavene og alle menneskene man møter på hele tiden, både de andre som jobber på byggeplassen, men også alle kunder.

Ingen dager er like, og nettopp det bidrar til spenning og motivasjon.

– De ulike arbeidsoppgavene gir både utfordringer og en god følelse av mestring.

– Ta for eksempel det prosjektet jeg jobber på for øyeblikket: Her har vi byttet tak, skiftet vinduer, revet halve huset for totalrenovering og bygd et tilbygg. Da kommer man borti det aller meste.

– Det er i grunnen litt vanskelig å skulle si hva jeg liker aller best å jobbe med, for man liker jo fort de tingene man opplever å være god i.

– Jeg har fortsatt masse å lære, og det er noe jeg virkelig gleder meg til. Det å ha en jobb hvor man er aktiv og bruker både kroppen, og hodet er helt fantastisk!

29-åringen har stort sett fått støtte og gode tilbakemeldinger på valget hun har tatt. Noen er likevel selvfølgelig skeptiske, og mener Benedikte heller burde ha satset på å bli møbelsnekker i stedet for tømrer.

– Fra familien min har jeg utelukkende fått god støtte og heiarop. Etter at jeg begynte som lærling, får jeg mange kommentarer på at jeg er tøff.

– Det er mange, og spesielt jenter, som sier at de har lyst til å gjøre noe av det samme som meg. At det blir flere jenter i bransjen etterhvert er kjempebra!

– Hva jeg skal gjøre videre i karrieren tar jeg som det kommer. Foreløpig tenker jeg at jeg blir der jeg er, siden jeg trives så godt som jeg gjør. Så lenge det forblir sånn videre, ser jeg ingen grunn til å skulle flytte på meg.

Til andre som synes yrkesfag virker spennende har Benedikte noen klare råd:

  • Bare gjør det! Og, om du likevel skulle komme til å angre, så er det jo aldri for sent å begynne på
  • noe annet (men, du kommer ikke til å angre).
  • Ved å velge yrkesfag er du sikret jobb fremover.
  • Du får en unik mulighet til å både jobbe kreativt og utfolde deg i hverdagen. Ingen arbeidsdag er lik, og nettopp det gjør det så spennende!