Bård Byrkjenes, er utdannet betongarbeider og jobber i dag som undervannsentreprenør. Sammen med overflatebehandler / industrimaler, Arne Helland er han ambassadør for Ung i Bygg og Anlegg, og brenner for at flere unge skal velge yrkesfag. Foto: EBA
Sist oppdatert: 16-11-2020

Oppfordrer unge til å velg bygg og anlegg

Ung i Bygg og Anlegg (UBA) er et rekrutteringsprosjekt etter initiativ fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA)  i samarbeid med Nye Veier, Statens Vegvesen, Bane NOR, Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK), og KIS / Frosio (ISO-fagene).
 
Vi tok oss en prat med Eline Navrestad, prosjektleder Ung i Bygg og Anlegg (UBA), og to stolte ambassadører. Felles for dem alle er et brennende engasjement for å få flere unge til å velge yrkesfag. 

Eline Navrestad forteller Norsk Byggebransje: 
-Formålet med prosjektet er å rekruttere flere unge søkere til bygg- og anleggsnæringen gjennom å informere elever og deres foreldre om hvilke utdannings- og jobbmuligheter som finnes. Hovedstrategien er å samarbeide med unge ambassadører fra næringen som kan dele sine erfaringer for å inspirere andre unge til en fremtid innen bygg og anlegg.
 
-Prosjektet startet i 2018 og har gjennomført to Norgesturneer med inspirasjonsarrangementer for 9.-10. trinn over hele Norge. I løpet av ni arrangementer har vi møtt nærmere 3300 ungdomsskole elever.

Stolte ambassadører
Bård Byrkjenes, du er utdannet betongarbeider, yrkesdykker og jobber i dag som undervannsentreprenør. Hvorfor takket du ja til å være ambassadør for Ung i Bygg og Anlegg?

-Da jeg fikk tilbudet, kunne jeg ikke takke nei. Jeg vil gjerne bidra til å forklare hvilke muligheter som finnes innenfor bygg og anlegg, for det etterspørres mye mer kompetanse enn mange unge kanskje er oppmerksomme på.

Hvorfor valgte du yrkesfag?
-For meg var det naturlig å velge en utdanning der jeg kan jobbe fysisk framfor å sitte bak et
skrivebord hele dagen. Jeg ville ha et fagbrev i bunn og valgte betongarbeider. Det resulterte i mange ulike oppdrag med alt fra bolighus og blokker, til industribygg. Ja til og med bybane og kraftverk har jeg vært med på å bygge.

-Jeg valgte en 4-årig linje der jeg fikk kombinere skolegang og jobb. Dermed fikk jeg lære gjennom praktisk arbeid og fikk samtidig betalt fra første dag.

-Under arbeid på et kaianlegg, traff jeg en yrkesdykker som pirret nysgjerrigheten og jeg søkte meg inn på en dykkerskole i Bergen. I dag jobber jeg både over og under vann, i rotasjon 14 dager på og 14 dager fri.

-Yrket byr på gode kolleger og et godt arbeidsmiljø, samtidig som du kan du velge å være ansatt eller jobbe som frilanser. Uansett jobber du alltid i team med minst 4 personer.

Saken fortsetter etter video:

Hva vil du si til ungdom landet over som er usikker på om de skal velge yrkesfag?

-Min oppfatning er at det er enklere å få seg jobb rett etter skolegang. Det finnes et hav av muligheter å velge blant og med et yrkesfag i bunn, kan du videreutdanne deg innen flere sektorer om du ønsker det.

-En stor fordel at man tjener penger direkte og kan slippe dyre studielån. Så sparer du også penger på treningssenter, siden du får godt med fysisk trening på jobb, ler han.

Årets arrangement blir heldigitalt. Hva tror du blir den største forskjellen for dere som ambassadører?

-Tja, det er kanskje lettere å svare på etterpå. Jeg har vært med på skolebesøk, utdanningsmesser og ulike arrangementer der vi har vært fysisk på plass. Selv om vi “mister” muligheten for å la de unge prøve ting, håper jeg at alle får sett mer og at det blir lettere å involvere seg uansett hvor man deltar fra.

-Personlig håper jeg at de som deltar får mye god informasjon, nye ideer og tydelige svar på en veldig prestisjeløs måte.
 
Hvordan skal dere sørge for å engasjere deltakerne når det arrangementet er heldigitalt, Eline Navrestad? 

-I løpet av to skoletimer får elevene møte unge ambassadører som studerer eller jobber innen bygg og anlegg, som forteller om hverdagen i noen av Norges viktigste jobber.

-Sendingen er interaktiv i den forstand at det blir mulig å stille spørsmål om både utdanning og arbeidshverdagen via sosiale medier og e-post.
 
-Standupkomiker Jonis Josef leder sendingen, som består av intervjuer med ni studentambassadører fra hele landet som alle har sin egen historier, erfaring og fagbrev. 

Her kan du lese mer om hver enkelt ambassadør....
  
-Ellers loser Jonis oss gjennom besøk på tre prosjekter: et boligprosjekt, et tunnelprosjekt og et veiprosjekt.

-I tillegg vil vi intervjue en representant fra Utdanningsetaten i Oslo Kommune, ha omvisning på Kuben i Oslo og få høre fra arbeidsgivere om hva som forventes av unge når de begynner i lære.

-En representant fra Skanska vil forteller om Powerhouse Telemark og hvordan de jobber med kunstig intelligens og solcellepaneler for å bygge bærekraftig for fremtiden.

Takker lærerne for at de aldri ga opp
Arne Helland, gratulerer med fagbrev som overflatebehandler / industrimaler!

-Takk for det, det er deilig å komme i mål og skrive under på en arbeidskontrakt med Bilfinger. 

Helland er også ambassadør for Ung i Bygg og Anlegg, og vi har fått kontakt gjennom Eline Navrestad.

Hvorfor valgte du yrkesfag?
-Som mange andre gikk jeg skolelei på ungdomsskolen og klarte ikke tanken på lange studier. Jeg takler ikke å sitte stille og lese bøker, for har altfor mye energi som må ut. Faren min er snekker og var en medvirkende årsak til at jeg valgte bygg og anlegg. 

-Jeg ble introdusert for overflate på VG1 og valgte yrkesfaglig fordypning som gav meg et større innblikk i faget. Lærerne på industrimaling ved Bodø videregående skole fortjener masse skryt, for uten dem vet jeg ikke vært hvor jeg hadde vært i dag.

Var lærerne avgjørende for den retningen du valgte?
-På mange måter, ja. Lærerne ga aldri opp, til tross for at jeg gikk så skolelei at jeg kan skjemmes i dag. Trond Vårum og Reidar Dundas er helt fantastiske! 

-Trond er kul, han når fram til oss ungdommer gjennom å bry seg på ordentlig. Man kan stole må ham. Reidar er også en fin type, utrolig kunnskapsrik med evnen til å inspirere og lære bort, både teori og praksis. 

-Jeg har også lærerne å takke for utplasseringsplasser, yrkesmesser og ikke minst kontrakten med Bilfinger som jeg fikk midt i russetiden. 

Norsk Byggebransje på LinkedIn
Følg Norsk byggebransje på Facebook

Stolt håndverker med ambisjoner
-Nå vil jeg gi tilbake. Siden jeg jobber offshore, er jeg 2 uker på jobb og har 4 uker fri. Fritiden bruker jeg til å jobbe med skoler og prater varmt for bedriften og faget, i tillegg til oppdraget som ambassadør for Ung i Bygg og Anlegg. 

-Det er så morsomt å bidra, jeg er en utadvendt person og satte stor pris på å få forespørselen gjennom arbeidsgiveren min. Jeg vet av erfaring hvor viktig det er å møte ungdommer tidlig og lære dem om fagene og muligheten yrkesfag byr på. 

-Med fagbrevet på plass, er planen å videreutdanne meg for bedriften. Første målet er å hente erfaring både faglig og organisasjonsmessig, før jeg vil gå opp som formann.

-I fremtiden vil jeg gjerne jobbe med lærlinger selv. 

Flere tusen unge skal snart bestemme seg for videre skolegang. Hva er ditt beste råd på veien? 
-Når du sitter der i 10. klasse og må velge, skal du vite at det finnes så mange “skjulte” fag innen yrkesfag som ikke får nok oppmerksomhet. Det finnes utrolig mange muligheter. 

-Det er akkurat det vi vil bidra med gjennom Ung i Bygg og Anlegg. Å løfte litt på lokket for å fortelle mer om alle mulighetene. Med et heldigitalt arrangement håper jeg at mange vil engasjere seg både 19. og 26. november gjennom å stille spørsmål underveis via chat-funksjonen på Facebook og Instagram!

Av hensyn til covid-19 og tiltak for smittevern, tilpasses årets arrangementer til en digital løsning og gir oss mulighet til å invitere inn alle.

I årets digitale utgave av UBA inviteres alle ungdomsskoler i Norge til å delta.
 
Tilbudet gjelder alle 8.-10.-klassinger i Norge
Arrangementet er knyttet opp mot læreplanmålene i faget utdanningsvalg
Programmet varer 2 skoletimer
 
19. november kl. 09.00 – 10.30
26. november kl. 12.00 – 13.30