Lars Mamen Fair Play Oslo
-Vi snakker om vold, torpedovirksomhet, trusler og mennesker som utnyttes på det groveste. Dette kan ikke norsk byggenæring være kjent av, dette er et problem som samfunnet har latt vokse seg sterkt gjennom mange, mange år. Foto:  Håvard Sæbø, LOmedia

Fair Play Bygg med Etikkplakat for byggebransjen

Med Etikkplakaten vil vi oppfordre og utfordre arbeidsgivere og innkjøpere i byggenæringen til å ta stilling, sier Lars Mamen til Norsk Byggebransje. 

-Vi har sett at det er mer akrim enn folk er klar over, sier Mamen, daglig leder i Fair Play Bygg Oslo
og omland. D
et er snakk om store skattetap for samfunnet, men det medmenneskelige tapet er i vår mening enda større. 

-Vi snakker om vold, torpedovirksomhet, trusler og mennesker som utnyttes på det groveste. Dette kan ikke norsk byggenæring være kjent av, dette er et problem som samfunnet har latt vokse seg sterkt gjennom mange, mange år. 

Med etikkplakaten ønsker vi å skape en holdningsendring, der alle skal ha mot til blant annet å varsle. Vi vil gjøre for byggebransjen det HMS-charteret gjorde for HMS: Det du går forbi, det har du godtatt. Det samme gjelder for svart arbeid. 

Vi må anerkjenne at dette er et problem og må ha mot til å si ifra! Å vil eller våger du ikke melde fra til Akrim, arbeidstilsynet eller andre kan du alltid varsle oss. Det er fullt mulig å være anonym. Her kan du levere inn et tips hvis du mistenker at en bedrift bryter loven

Elektroentreprenør Leithe & Christiansen AS

–Useriøse, kriminelle bedrifter vinner anbud og seriøse bedrifter taper i konkurransen. Mange er i ferd med å gi opp og frustrasjonen er stor i bransjen. I 2020 har Fair Play Bygg Oslo og omland sendt 115 varsel om akrim til offentlige etater.

-Det er også et stort problem at de som vet om akrim ikke varsler om dette. Det er mange ute på byggeplassene som ser og hører om ugreie forhold og kriminalitet. Det er sjølsagt også en del som opplever dette i egen bedrift eller bedrifter i kontraktskjeden. Varsler om dette må sendes inn. De eneste som profiterer på at dette blir dyssa ned og ikke kommer fram i lyset er de kriminelle bedriftene.

-Gjennom Etikkplakaten forplikter underskriverne seg på å varsle alle avvik om akrim til myndighetene eller til Fair Play Bygg.

De som har underskrevet Etikkplakaten i dag er:
• Elektroentreprenør Leithe & Christiansen AS
• Murmestrene Fjeldheim og Knudsen AS
• Entreprenør NRC group
• Malermestrene AS
• Tømrermester Frank Kristiansen AS
• Statsbygg
• Oslo Kommune

Dette er store byggherre og solide, seriøse håndverkerbedrifter og en entreprenør som nå underskriver Etikkplakaten. Til sammen buker Statsbygg og Oslo kommune opp mot 18-20 milliarder i året i bygg. Det er gledelig at disse solide aktørene tar ansvar for byggenæringa, sier Lars Mamen. Vi håper på flere etter hvert vil slutte seg til.

Akrim foregår på alle typer bygg
-Vi har avdekka akrim på alle typer bygg, sier Lars Mamen. Alt fra private kjelleroppussing til steinlegging ved Operaen og tømrerarbeid på politiets beredskapssenter. Bransjen må sjøl ta et større ansvar for å rydde opp i næringa. Etikkplakaten vil hjelpe til med dette – men det nytter ikke med kun underskrift: Det er nødvendig med en holdningsendring i bransjen.

Om Fair Play 
Fair Play Bygg Oslo og omland arbeider med å varsle offentlege etatar om kriminalitet som svart arbeid, svindel, utnytting av arbeidstakere og andre kritikkverdige forhold i byggebransjen.

Vi håper bedrifter over hele Norge vil signere etikkplakaten. Ta kontakt når du og din bedrift vil bidra til en seriøs byggebransje! Fair Play Bygg – Oslo og omegn Kontaktperson:  Lars Mamen,  Dagleg leiar, e-post:  

Etikkplakat for Norsk byggebransje