Fra venstre: Øyvind Heløy. og Steffen-André Skurdal. Foto: Fredrik Saltbones
Sist oppdatert: 20-01-2023 - Pressemelding

Lyttet til bransjen og utviklet neste generasjons boligskap

-Motivasjonen har hele veien vært å utvikle det beste boligskapet. Underveis ble det hentet inn forbedringsforslag fra 60 norske elektriker firma. 

Det sier Øyvind Heløy, nordisk produktsjef for sikringsskap og tavler i energistyringsselskapet Eaton. Sammen med kollega Steffen-André Skurdal og et internasjonalt team har han lagt ned hundrevis av utviklingstimer det siste året.

Resultatet er Eatons nye serie av boligskap, G2. Serien ble lansert for det norske markedet i oktober.

Tilbakemeldinger fra grasrota

Heløy har flere års erfaring som tavlebygger, og hadde dermed selv en del indikasjoner på hvor skoen trykker for elektrikeren og installatøren.

Med mål om å utvikle det beste boligskapet på det norske markedet, bestemte Heløy og hans team seg for å gå grundig til verks.

– I samarbeid med salgsavdelingen i Eaton gikk vi derfor i gang med å snakke med grasrota og finne ut av hva elektrikeren, ekom-installatøren og boligutbyggeren mente måtte forbedres med dagens boligskap, forklarer Heløy.

På kort tid fikk Eaton-teamet inn over 50 konkrete forbedringspunkter fra 60 norske elektrikerbedrifter. Spesielt dybdejustering og færre antall montasjeskruer var forbedringer som ble utpekt av bransjen.

– Vi er stolte av å si at vi har klart å implementere alle de 50 forbedringspunktene på ulike vis gjennom utviklingsfasen. Derfra gikk veien til produksjon av en håndfull prototyper, som ble levert, installert og testet hos kundene vår, forteller produktsjefen.

Det genererte enda noen forbedringspunkter som ble tatt med inn i den siste versjonen av boligskapet.

– Da Eaton kom til oss for tilbakemeldinger, sa vi blant annet ifra om at tradisjonelle boligskap ikke har nok plass til stikkontakter, jordskinner og kabler fra baksiden.

Fra venstre: Steffen-André Skurdal og Øyvind Heløy. Foto: Fredrik Saltbones

-Dette er det veldig gledelig at de har justert med G2-skapet. Og så er det den trinnløse justeringen, da. Den er jo helt konge, forteller Vegard Jelstad, daglig leder i Krøderen Elektro.

Han har brukt Eaton som boligskapleverandør i mange år, og er veldig fornøyd med hvordan bransjen tas med når et produkt skal utvikles.

– Det er utrolig bra at det er montørene, folkene som står i vernesko og med drill i hånda, som Eaton ber om tilbakemeldinger fra – og at disse tas inn. Det er de som kjenner hvor skoen trykker, fortsetter Jelstad.

Montasjerevolusjon

Så hva er det som gjør boligskapserien G2 revolusjonerende?

– Først og fremst er det den nye, trinnløse dybdejusteringen. Skapene monteres som en veggboks rett i stenderne før veggplaten blir montert, uten at installatøren trenger å forholde seg til dybdemålet på veggen – for eksempel om snekkeren plutselig har lagt dobbelt gips på veggen.

-For er det noe som er dyrt, er det å rette opp i håndverkerfeil, illustrerer produktsjefen.

Når skapet er på plass mellom stenderne, løsnes innfestingsmekanismen. Dermed kan skapbunnen trinnløst justeres slik at den står i flukt med veggen. Det er også kuttet kraftig ned på antall montasjeskruer – og de sitter alle fast i rammen så man ikke risikerer å rote de bort når skapet skal festes.

– Denne nye innfestingsmetoden kutter kraftig ned på montasjetiden for installatøren, og gjør også at det er vesentlig enklere å sette det opp.

-Dermed holder det med én person for monteringen, mens tradisjonelle skap ofte kan kreve to montører, forklarer Heløy.

GK Norge - Norges grønneste logistikkbygg

Definitivt ikke siste gangen

Produktsjefen trekker også frem ønsket fra bransjen om størrelsesutvidelsen. G2 kommer i ulike størrelser som er tilpasset alt fra små leiligheter til store eneboliger. Spesielt for installatører som jobber med de største boligene har det vært god respons på at skapene rommer mange kurser.

– Bransjen kjenner nok på at antall kurser inn i boligfordelingen har økt jevnlig de siste årene, og dette fikk vi tilbakemeldinger på.

-Derfor har vi klart å få inn plass til opptil 96 moduler på de største G2-skapene, i tillegg til Ekom-felt – samt lagt opp til at det er flere rørinnganger til skapet, forteller Heløy.

Han legger til at Eaton også har fått gode tilbakemeldinger på at montasjeplaten i skapet er byttet ut fra stål til plast. Fordelene er bedre signalstyrke, fire ganger så rask monteringstid og lettere totalvekt.

– Det er første gangen vi går så grundig ut til kunder og bransjen generelt for å videreutvikle et produkt for norske forhold.

-Det som er sikkert er at med de tilbakemeldingene vi har fått, er det definitivt ikke siste gang vi skal gjøre det, avslutter Heløy.

Faktaboks:

  • Boligskapserien G2 fra Eaton ble første gang presentert på Eliaden i våres.
  • Lansert i Norge i oktober.
  • Utviklingen er basert på tilbakemeldinger og ønsker fra 60 norske elektrikerfirmaer.
  • Ny innfestingsmetode gjør at skapet kan monteres på to minutter – av én person.
  • Skapet kan trinnløs dybdejusteres fra 8 til 30 mm.
  • Kommer i innbyggingsdybder på 83, 106 og 150 mm for 3, 4 og 6-tomms stenderverk.
  • Leveres både som Side by Side og Over/under, i ulike størrelser tilpasset små leiligheter eller større eneboliger.
  • Side By Side kommer fra 2 til 6 rader, 24 til 72 moduler.
  • Over/under kommer fra 2 til 4 rader, 48 til 96 moduler og har en fast størrelse på ekomdelen på 550 x 550 mm.