Bygget som kommer er på ca. 6000 kvadratmeter i fire etasjer, inkl. en parkeringskjeller på ca. 3000 kvadratmeter. Det skal huse kristiansandsavdelingen til Vitensenter Sørlandet, UiA og en kafé. Ill: Filter Arkitekter. 
Sist oppdatert: 10-04-2024 Pressemelding 

Første spadetak for det nye vitensenteret i Kristiansand er tatt!

Det var et viktig øyeblikk for kunnskaps- og vitenskapsformidling på Sørlandet, da det første spadetaket ble tatt for det nye vitensenteret på Gimlemoen.

Dette markerer en ny æra for Vitensenteret Sørlandet og Universitetet i Agder (UiA), som sammen tar steget mot større og mer tilrettelagte lokaler. Vi bygger bygget som skal levere fremtidens læringsopplevelser innen naturvitenskap!

Bygges etter vellykket samspill

10 år gamle Vera fikk æren av å putte grabben i jorda, med god hjelp fra maskinfører Helge Repstad i Repstad maskin, Skanskas underleverandør i prosjektet.

Det uformelle øyeblikket signaliserte byggestarten på Gimlemoen, som nå settes i gang etter en vellykket samspillsperiode. Terje Kulien Lunde er prosjektleder fra Skanska og er svært fornøyd med samspillsperioden:

- Dette har vært et flott samspill og det er flott å sette i gang med gjennomføringen! Prosjektet skiller seg jo litt ut fra en del andre prosjekter av denne størrelsen ved at selve prosjektet er organisert som et offentlig-privat samarbeid (OPS), der det private selskapet Greveskogen Eiendom har byggherrerollen og tar ansvar for byggingen, finansieringen, driften og vedlikeholdet.

- UiA og Vitensenter Sørlandet blir leietakere i bygget som de selv har ivret for. Dette er spennende og samarbeidet så langt har fungert bra. I tillegg er det flott at vi kan bidra til økt formidling av naturvitenskap på Sørlandet.

- Kanskje er det noen fremtidige Skanska-ingeniører som blir inspirert av å besøke senteret når det står ferdig? spør Terje engasjert.

Byggeplasser er travle knutepunkter med høy aktivitet, mange arbeidere, materialer og tunge maskiner i konstant bevegelse. I dette kaoset er det lett at ømfintlig utstyr som heiser blir utsatt for skade.

En viktig læringsarena

Bygget som kommer er på ca. 6000 kvadratmeter i fire etasjer, inkl. en parkeringskjeller på ca. 3000 kvadratmeter.

Det skal huse kristiansandsavdelingen til Vitensenter Sørlandet, UiA og en kafé. Arkitekt i prosjektet er oslobaserte Filter Arkitekter. 

Når det nye vitenbygget står ferdig våren 2026, flytter kristiansandsavdelingen til Vitensenteret, som i dag holder til i Markensgate i sentrum av Kristiansand, inn i 2000 kvadratmeter av disse.

Størsteparten av arealene fylles med spennende saker fra vitenskapens verden for store og små.

De resterende 1000 kvadratmeterne over bakken disponeres av Universitetet i Agder som en undervisnings-, forsknings- og formidlingsavdeling for universitetets tverrfaglige vitenskapelige virksomhet.

Samlet vil bygget inneholde vitensenter, undervisningsarealer og skaperverksteder for UiA, spisested, kontorarealer og parkeringskjeller.

Når vitenbygget åpner dørene i april 2026 får barn og unge på Sørlandet Norges kanskje mest spennende vitensenter, mener Kine Wangerud, daglig leder ved Vitensenter Sørlandet. 

Sammen med Universitetet i Agder står de bak det 6000 kvadratmeter store nybygget som kommer på campusområdet til UiA på Gimle i Kristiansand.

- Målet er at besøkende skal lære ved å eksperimentere selv. Hensikten er å øke interessen for realfag og vitenskap blant barn, unge og allmennheten generelt.

- Vitebegjærlige i alle aldre kan glede seg. Det er fantastisk at byggingen nå er i gang! sier hun.

Skanska ser frem til å fortsette samarbeidet med alle involverte parter, og sammen realisere et vitensenter som skal bli en kilde til inspirasjon og læring for alle aldersgrupper.