Schweigaardsgate 33 er det første bygget som er miljøsertifisert lokalt
Fasade og tak på Schweigaardsgate 33 er spekket med solcellepaneler, med målsettnig om å produsere 100 000 Kwh i året, noe som vil dekke kjølebehovet til hele bygget. Foto: Tora Hope/Grønn Byggallianse

Bane Nor med Norges første BREEAM-NOR seterfikat utstedet i Norge

I 2019 bragte Grønn Byggallianse sertifiseringsaktiviteten hjem til Norge og Schweigaardsgate 33 er nå det første bygg som har fått sertifikatet utstedet i Norge. Byggherre Bane Nord har under hele byggeprosessen fokusert på bærekraft og benyttet seg av  BREEAM-NOR verktøyet for å nå sine målsettninger. 

For Grønn Byggallianse var det en mileåæl da organisasjonen i februar 2019 ble godkjent som sertifiseringsorgan for miljøsertifiseringsordningen BREEAM-NOR og like etter ble avdelingen for sertifiseringen flyttet fra Storbritannia og hjem til Norge. Med Schweigaardsgate 33 har Bane NOR Eiendom jobbet målrettet fra starten av for å skape et fleksibelt bygg med lang levetid og nå kan de altså krone sitt arbeid med med den aller første BREEAM-Nor seterfiseringen utstedet i Norge. 

Fokus på bærekraft og levetid

Bane NOR Eiendom har en klar langsiktig miljøstrategi og selskapet jhar en målsettnig om at alle deres nybygg som er over 10,000 Kvm skal BREEAM-sertifiseres. Aambisjon er at alle bygg skal  oppnå karakteren Excellent.

- Målet med Schweigaardsgate 33, er at bygget skal stå  etter selv 200 år sa prosjektdirektør i Bane NOR Eyvind Skaar, i en pressemelding.

- Det som betyr noe, er at du gjør det du sier at du skal gjøre. BREEAM-NOR gir oss en retning for arbeidet, og en grundig og god dokumentasjon på alle valg som er tatt underveis. Med verktøyet har vi god kontroll hele veien, fra design til ferdig bygg. I dette bygget er det ikke tatt et eneste ubevisst valg, forteller Skaar.

Et godt bygg for både miljø og mennesker

En BREEAM-NOR-sertifisering innebærer at et bygg på en klar og tydelig måte kan dokumenterer at det oppfyller miljøkrav. For Schweigaardsgate 33 innebærer dette blandt annet at det utenfor bygget er  blant  plantet en rekke furu trær. Med god hjelp av BREEAM-NOR har Bane NOR Eiendom reist et flott bygg som gjør godt både for miljøet og for menneskene som har det som arbeidsplass. 

Fasade og tak på bygget er kledd med en rekke solcellepaneler som skal hjelpe bygget produsere 100,000 Kwh i året, som vil mer en dekke alt av kjølebehov. De ansatte kan i tillegg benytte seg av en egen inngang for sykkel med parkeringen 180 sykler og eget garderobeanlegg.