Bliksrud borettslag i Nittedal er de første i Norge med egen BUA-ordning i borettslaget
I mange kommuner låner man sport- og fritidsutstyr helt gratis gjennom BUA ordninger. Nå blir det tilgjengelig internt i borettslag og sameier som forvaltes av Usbl. Foto: BUA

Fritt frem for enkel deling av sports- og fritidsutstyr

Bliksrud borettslag i Nittedal er det første i Norge med egen BUA-ordning. En stor garasje er fylt opp med telt, kanoer, ski, skøyter, sekk, pulk og mer som alle beboere kan låne helt gratis.

I mange kommuner kan man låne sport- og fritidsutstyr helt gratis gjennom BUA, en forening som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter.

Usbl-borettslaget i Nittedal tar nå bokstavelig talt konseptet helt hjem. De har avsatt en del av garasjeanlegget til BUA, der beboere i de 142 bo-enhetene kan hente ut akkurat det utstyret de trenger.

– Det er mye sport- og fritidsutstyr man ikke bruker så ofte og som tar mye plass. Da er det smart å etablere en felles bod, som alle i borettslaget kan bruke. Det er enklere å ta med barna på telttur når man ikke må gå til innkjøp av dyrt turutstyr, som kanskje ikke skal brukes så ofte. Dessuten får man muligheten til å prøve flere aktiviteter når man ikke behøver å kjøpe alt, sier styreleder Fredrik Winger i Bliksrud borettslag.

Vil tilby BUA i alle Usbl-borettslag
På generalforsamlingen før sommeren fikk styret stor oppslutning blant beboerne om å åpne BUA. Siden har de kartlagt hva slags utstyr det er mest interesse for å dele, og har fått levert blant annet telt, kajakk og slakk line fra Intersport. I tillegg kan beboerne donere eget utstyr, alt fra skøyter og langrennsski til sykler.

Etableringen er en del av et pilotprosjekt i Usbl, og ambisjonen er at dette blir en løsning som både nye og eksisterende borettslag og sameier som forvaltes av Usbl kan ta i bruk.

Hinnstein AS|Rådgivende Ingeniør

Booker via egen nettside
– I Usbl er vi opptatt av bærekraftige bomiljø og delingstjenester. Vi har støttet BUA siden 2017, og så tidlig at BUA-konseptet egnet seg for borettslag og sameier. Deling av sports- og fritidsutstyr vil stimulere til både økt aktivitet og redusere forbruket, og vi er glade for at Bliksrud borettslag mener det samme, sier administrerende direktør i Usbl, Johan Bruun.

Med BUA-konseptet kan beboere sitte hjemme i sin egen stue og reservere kano, telt, redningsvest eller fiskestenger på en nettside, og deretter plukke det opp i BUA-garasjen når de skal på tur. På denne måten blir det enkelt å holde orden på hvem som har lånt hva, og når utstyret skal leveres tilbake.

– Utfordringen med å dele utstyr er ofte hvordan ordningen skal administrerer. Dette har BUA løst for kommunene, og nå også for Usbl's forvaltede borettslag og sameier som ønsker å ta dette i bruk, sier daglig leder Monica Vogt i foreningen BUA. 

Bærekraftspartnere
Pilotprosjektet er også en del av en større satsning hvor FNs bærekraftsmål står sentralt. BUA, Intersport og Usbl er bærekraftspartnere, hvor BUA sitt arbeid for inkludering i helsefremmende aktiviteter og redusert forbruk står sentralt.

Intersport bidrar i dag med sport- og fritidsutstyr til BUA-nettverket gratis eller til sterkt rabatterte priser.

BUA i Bliksrud borettslag er første i sitt slag, men neppe siste. Får bærekraftspartnerne det som de vil, blir BUA i borettslag og sameier heller regelen enn unntaket.