Målet med fasaderenovering er alltid det samme: Å sikre at byggets ytre er trygt, funksjonelt og estetisk tiltalende, samtidig som man tar vare på den arkitektoniske og den historiske verdien av fasaden. Foto: AF Håndverk
Sist oppdatert: 17-05-2025 Norsk Byggebransje.
Fasaderenovering – det lønner det seg å ta vare på byggets ytre
Fasaden er mer enn bare byggets utseende. Den er en beskyttende barriere, en historiebærer og et viktig element i byens visuelle identitet.
Når fasaden forfaller, påvirker det ikke bare bygget selv, men også nabolaget og miljøet rundt. Dermed er fasaderenovering en investering, både i verdi, miljø og bymiljø.

Torggata 3 Oslo. Foto: AF Håndverk
Hva er fasaderenovering?
Fasaderenovering, også kalt renovering av fasader eller rehabilitering av fasade, handler om å vedlikeholde, forbedre eller gjenoppbygge bygningens ytre kledning.
Det kan være snakk om alt fra en enkel fasadevask og overflatebehandling, til omfattende tiltak hvor hele eller deler av fasaden fjernes og bygges opp med nye materialer.
Ofte kombineres dette arbeidet med etterisolering og utskifting av vinduer og dører.
Målet er alltid det samme: Å sikre at byggets ytre er trygt, funksjonelt og estetisk tiltalende, samtidig som man tar vare på den arkitektoniske og den historiske verdien av fasaden.
Spesielt viktig med tanke på norsk klime
Fasaden er det første man ser av et bygg og den spiller en avgjørende rolle for både inntrykket mennesker får av en, samt beskyttelsen av konstruksjonen bak fasaden.
Fasaderenovering er spesielt viktig i et klima slik vi har i Norge, hvor vær og temperaturvariasjoner kan føre til store belastninger på byggenes yttervegger.
Tegn som sprekker, saltutslag, råte eller løs puss er signaler på at fasaden trenger pleie.
Mange eldre bygårder i Norge har behov for renovering av fasaden for å møte moderne krav til sikkerhet, energieffektivitet og bærekraft.
I tillegg handler det ofte om å bevare bygningens identitet og tilpasse den til dagens bruk uten å miste det originale uttrykket.
Det er viktig at man under fasaderenovering kombinerer både håndverksmessig presisjon, teknisk kunnskap og respekt for arkitektur og kulturarv.

Foto: AF Håndverk
Hvorfor er fasaderenovering så viktig?
1. Beskyttelse mot vær og fukt
Norske bygninger er utsatt for røffe værforhold. Vind, regn, frost og UV-stråling tærer på materialene over tid. Skader som sprekker, løs puss, avskallet maling eller synlige saltutslag på teglstein er ikke bare et estetisk problem.
Det kan føre til alvorlige fukt- og råteskader inne i konstruksjonen. Ved å renovere fasaden i tide, unngår man større og mer kostbare skader på sikt.
2. Sikkerhet for mennesker og omgivelser
Løse bygningsdeler kan falle ned og skade mennesker eller gjenstander. Dette er en reell risiko i bymiljøer med høy trafikk og mange forbipasserende. En grundig renovering av fasaden fjerner potensielle farer og oppfyller krav til byggets sikkerhet.
3. Forbedret energieffektivitet
Mange eldre bygårder har dårlig isolasjon og utett bygningskropp. I forbindelse med en fasaderenovering er det vanlig å etterisolere fasaden og oppgradere vinduer og dører.
Dette reduserer varmetap, gir lavere strømregninger og øker bokomforten, samtidig som byggets klimaavtrykk reduseres.

Foto: AF Håndverk
Bygg for fremtiden ved å bevar det gamle
Det finnes mange gode grunner til å renovere fasaden i stedet for å rive og bygge nytt.
I en tid hvor både miljøhensyn og historisk bevissthet står høyt på agendaen, fremstår fasaderenovering som et viktig virkemiddel for en mer bærekraftig og ansvarlig utvikling av byene våre.
Ved å rehabilitere, i stedet for å bygge nytt, kan man redusere klimagassutslippene betraktelig, ettersom man unngår store mengder byggeavfall og sparer både energi, og ressurser knyttet til produksjon og transport av materialer.
Økonomisk sett kan det også være svært lønnsomt å ta vare på det som allerede står.
Å bevare eksisterende strukturer og kun oppgradere de delene av fasaden som trenger det, er som regel betydelig rimeligere enn å rive, og bygge opp fra grunnen av.
I tillegg slipper man ofte langvarige byggeprosesser og de ekstra kostnadene knyttet til prosjektering, og godkjenninger som kreves ved nybygg.
Håndverk som sjelden gjennskapes
I tillegg bør man ta hensyn til at de aller viktigste verdiene ikke kan måles i kroner og øre.
Historiske bygninger og eldre fasader har arkitektoniske detaljer, og håndverksmessige kvaliteter som sjelden gjenskapes i moderne bygg.
Ornamentikk, gesimser, stukkatur og andre utsmykninger gir bygningene sjel, og karakter som er med på å forme identiteten til hele bydeler.
Når man velger å renovere en fasade fremfor nybygg, tar man også vare på en del av vår felles kulturarv.
Å gi bygget en ny fasade trenger ikke bety at den mister sitt opprinnelige uttrykk, tvert imot.
Med riktig kompetanse og respekt for byggets historie kan en rehabilitert fasade kombinere moderne funksjonalitet med tradisjonell estetikk.
På denne måten forenes fortid og fremtid i ett, og samme bygg. Resultatet er både vakkert, bærekraftig og varig.

Foto: AF Håndverk
Typiske skader på fasader og hva du bør se etter
Over tid vil alle fasader vise tegn til slitasje. Noen skader er små og uproblematiske, mens andre raskt kan utvikle seg føre til større strukturelle problemer dersom de ikke utbedres.
Derfor er det viktig å kjenne igjen ulike skader tidlig, uansett hvilken type fasade bygningen har.

Hegdehaugsveien Majorstua-Oslo. Foto: AF Håndverk
Renovering av tegelstein fasade
For fasader i teglstein er det vanlig å se hvite, krystallaktige flekker på overflaten. Dette kalles saltutslag og skyldes at fuktighet trekker med seg salter fra muren og legger dem igjen når vannet fordamper.
Samtidig kan mørtelen mellom teglsteinene begynne å smuldre opp, noe som svekker hele fasadens bæreevne og stabilitet.
Frostskader er også vanlige på tegl, særlig i overgangen mellom høst og vinter. Fukt trenger inn i steinen, fryser og utvider seg, noe som fører til avskalling, og småsprekker som igjen gjør steinen enda mer sårbar.
Slike sprekker kan også føre til at regnvann trekker dypere inn i konstruksjonen og skaper ytterligere fuktskader.
Ved slike skader kan det være snakk om ulike behandlinger, men ofte er løsningen å fuge om med kalkmørtel, et pustende materiale som tillater fukt å slippe ut.
Skadet tegl kan også byttes ut med nye steiner av tilsvarende type og format.
I mer omfattende tilfeller kan det være nødvendig med etterisolering og forbedret drenering rundt bygget for å unngå at fuktproblemene oppstår på nytt.
Om du ser skader som dette på fasaden er det lurt å få en profesjonell fasadentreprenør til å vurdere fasaden så snart som mulig. Slik kan man best unngå at mindre problemer forårsaker større skader.
Renovering av fasader med murpuss
Når det kommer til fasader med murpuss, er de mest synlige skadene gjerne sprekker og områder hvor pussen har løsnet helt eller delvis fra underlaget.
Dette svekker fasadens beskyttende egenskaper og kan føre til at vann trenger inn bak pussen, noe som igjen kan forårsake frostskader, misfarging og i verste fall råte i veggen bak.
I tillegg kan alger og sopp feste seg i fuktige partier og føre til mørke flekker eller grønnaktig belegg på overflaten.
Misfarging og avflassing er også tegn på at fasaden ikke lenger puster godt nok, eller at maling og puss ikke har god heft.
Typiske løsninger for denne fasadetypen inkluderer å fjerne løs puss, jevne ut underlaget og påføre ny puss, med kalk eller en tilpasset sementblanding, avhengig av byggets alder og materialer.
Deretter bør man vurdere å male fasaden med pustende maling som er egnet for mur, noe som beskytter overflaten og gir et helhetlig uttrykk.
Ved å kjenne igjen tegnene på skade tidlig og iverksette riktige tiltak utført av kvalifiserte fagfolk, kan man forhindre at mindre problemer utvikler seg til større og mer kostbare utfordringer.
Regelmessig kontroll og vedlikehold er nøkkelen til å forlenge levetiden til fasaden og bevare byggets verdi.
Urtegata 48 Oslo. Før og etter facaderenovering. Foto: AF Håndverk
Renovering av fasader i treverk
Treverk er et levende materiale som gir bygninger et varmt og naturlig uttrykk, men det er også mer utsatt for ytre påkjenninger enn mange andre fasadetyper.
Dersom treverket ikke vedlikeholdes regelmessig, kan det raskt oppstå skader som truer både byggets utseende og konstruksjonens levetid.
En av de vanligste utfordringene på fasader med treverk er råte og mugg. Dette skyldes som regel langvarig fuktighet i treverket, ofte som følge av dårlig ventilasjon, mangelfull drenering eller skader i maling og overflatebehandling.
Råte kan være vanskelig å oppdage i tidlig fase, men symptomer som mykt tre, mørke flekker eller misfarging bør tas på alvor.
Muggsopp trives også i fuktige omgivelser og i tillegg til å skade treverket, kan det påvirke inneklimaet negativt dersom soppen sprer seg innendørs.
Flassing eller avskallet maling er et annet tydelig tegn på at treverket er utsatt for fukt eller at tidligere behandling ikke har vært egnet.
Når malingen mister vedheften, mister treverket også et viktig beskyttende lag mot vær og vind. Dette gir fukt lettere tilgang til underlaget, og problemet forsterker seg over tid.
Løsningen på slike problemer vil ofte være en kombinasjon av ulike tiltak.
Skadet eller råttent panel må fjernes og erstattes med nytt, av samme dimensjon og profil som det opprinnelige for å bevare fasadens uttrykk.
Deretter bør hele fasaden få en grundig overflatebehandling, inkludert grunning og to strøk maling med produkter som er tilpasset norske klimaforhold og som tillater treverket å "puste"
Ved jevnlig inspeksjon, vedlikehold og rett behandling kan fasader i tre stå vakkert og sterkt i generasjoner.
Å investere i en god fasaderenovering av treverk handler derfor både om å sikre både byggets helse og dets varige skjønnhet.
Ulike typer fasaderenovering
Fasadevask: Et enkelt og effektivt tiltak som fjerner forurensning, alger og støv. Regelmessig fasadevask kan forlenge fasadens levetid betydelig og gir i tillegg bygget et renere, og mer velholdt utseende.
Fasadevask bør utføres av profesjonelle for å unngå at man skader fasaden.
Mindre reparasjoner: Småskader som sprekker eller avskallet puss kan utbedres uten at hele fasaden må fornyes. Dyktige håndverkere kan ofte reparere lokalt uten at det synes i sluttresultatet.
Maling av fasade: En ny maling beskytter underlaget og friske opp byggets utseende. Dette er et godt valg for både mur og treverk, men krever riktig forarbeid og produkter tilpasset underlaget.
Totalrenovering: Når store deler av fasaden er svekket eller utdatert, kan det være nødvendig med full renovering av fasaden. Dette kan inkludere fjerning av gammel kledning, ny puss, utskifting av panel eller murverk og etterisolering.
Resultatet er en funksjonell, trygg og ofte mer energieffektiv ny fasade som på samme tid ivaretar byggets særpreg.
Fasaderenovering og bærekraft
Bygg- og anleggssektoren står i dag for en betydelig andel av verdens samlede klimagassutslipp, både gjennom produksjon av byggematerialer, energibruk og avfall.
For å redusere dagens utslipp er renovering av fasader et effektivt og konkret klimatiltak.
Ved å ta vare på eksisterende konstruksjoner fremfor å rive og bygge nytt, reduseres ressursforbruket betraktelig.
Produksjon og transport av nye bygningsmaterialer, spesielt stål, betong og glass, er svært energikrevende og medfører høye CO2-utslipp.

Urtegata 48 Oslo. Foto: AF Håndverk
Gyllen mulighet til å forbedre byggets energieffektivitet
Når man i stedet rehabiliterer en fasade, benytter man i stor grad det som allerede finnes og begrenser dermed miljøbelastningen.
Samtidig gir fasaderenovering en gyllen mulighet til å forbedre byggets energieffektivitet.
Ved å etterisolere og tette lekkasjer i fasaden, kan man redusere behovet for oppvarming betydelig. Dette gir igjen lavere energiforbruk, lavere driftskostnader og et mer behagelig inneklima.
Alt uten å måtte sette opp et nytt bygg.
I tillegg bidrar rehabilitering til å redusere mengden byggeavfall, som er en av de største avfallskategoriene i Europa.
Rivning av gamle bygninger genererer store mengder avfall og mye av det er vanskelig å resirkulere.
Ved å renovere fasaden i stedet, tar man et viktig steg i retning av et mer sirkulært og ansvarlig byggemarked, hvor materialene utnyttes lenger, og behovet for ny produksjon dempes.
Å velge rehabilitering fremfor nybygg er derfor ikke bare en økonomisk og estetisk avgjørelse, men også en tydelig miljøstrategi.
Det er et valg som gir verdi på lang sikt, både for den som eier bygget og for samfunnet som helhet.
Bevaring av arkitektur og bymiljø
I Oslo og mange andre norske byer finnes det et stort antall bygårder fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.
Disse karakteristiske bygningene utgjør en sentral del av vår felles arkitektoniske arv.
Med sine pussete fasader, dekorative detaljer og symmetriske fasadeoppbygging, representerer de en byggekunst og estetikk som er nært knyttet til norsk byhistorie, og identitet.Renovering av