Norges Hyggeligste Håndverker ble for første gang arrangert i 2017, og kåringen har siden da vokst både i engasjement og rekkevidde. Snekkeren Sveinung Tofteland ble den første til å stikke av med tittelen, og skal som første håndverker være med i årets
Tofteland forteller at han opplevde prisen han fikk i 2017 som et stort kompliment. Det var en jury som hadde siste ordet, og utnevnte han til vinner. At det var en jury som tok beslutningen, syns Tofteland var ekstra gjevt. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker
Sist oppdatert: 21-04-2022

Takket ja umiddelbart 

Det nærmer seg avspark for Norges Hyggeligste Håndverker 2022 og nå er det klart at en tidligere vinner blir å en del av årets jury.

Norges Hyggeligste Håndverker ble for første gang arrangert i 2017, og kåringen har siden da vokst både i engasjement og rekkevidde. Snekkeren Sveinung Tofteland ble den første til å stikke av med tittelen, og skal som første håndverker være med i årets jury!

Diplomet fra 2017 henger inne i verkstedet
Tofteland forteller at han opplevde prisen han fikk i 2017 som et stort kompliment. Det var en jury som hadde siste ordet, og utnevnte han til vinner. At det var en jury som tok beslutningen, syns Tofteland var ekstra gjevt.

– Jeg føler det er noe veldig fint å vise til, med diplomet hengende på veggen inne i verkstedet mitt, sier han.

Representerer håndverkerne ved å være en del av juryen
Da han ble spurt om å være med i juryen var det ingen tvil, og han takket umiddelbart ja. Tofteland vektlegger viktigheten av kåringen, men også de enorme ressursene som legges ned gjennom arbeid og sponsorer.

– Det er egentlig veldig rørende at ‘akademikere’, eller folka i strøken skjorte har satt igang en sånn mølle, som virkelig bare hyller håndverkerne, sier han, med glimt i øyet.

Det er derfor Tofteland synes det er spesielt gøy å kunne være med på å gi noe tilbake. I tillegg syns han det er en ære å kunne representere håndverkerne ved å være en del av juryen.

Norges hyggeligste håndverker 2022

Gleder seg til å se mangfoldet innenfor håndverksbransjen
I kåringen er det 7 kategorier en håndverker kan bli nominert i. Det er nettopp dette Tofteland setter mest pris på:

– Jeg gleder meg til å se mangfoldet innenfor håndverksbransjen. Det finnes så mange interessante yrker, som er veldig gøy å få inn og frem!

Den hyggelige håndverkeren er opptatt av å understreke alle mulighetene som faktisk finnes der ute, og hvor viktig det er å løfte frem alle mennesker og deres historier.

-Jeg ser frem til å se mulighetene som finnes der ute, og være med på å løfte frem alle mennesker og deres historier. 

Viktigheten av en fornuftig balanse i arbeidsmengden
Å være en hyggelige håndverker betyr å finne en fornuftig balanse mellom å si ja og nei til håndverksjobber, i følge Tofteland.

En tydelig kommunikasjon mellom håndverker og kunde og mindre dobbeltbooking skaper en bedre arbeidshverdag for begge parter. Et stort pluss er selvsagt å være jovial, men det er vesentlig at man er fornuftig.

– Mange jobber seg selv ihjel fordi de ikke klarer å si nei. Dette er dessverre en bakside av medaljen, og da snakker jeg av egen erfaring, sier han.

– Det har dessverre blitt sånn at enkelte kunder utnytter håndverkeren hvis ikke de har en god kontrakt, eller er flinke til å skrive ned tilbudet. Det å si nei er en av de viktigste tingene jeg har lært opp i gjennom, tipser snekker Sveinung Tofteland

-Det er å si nei er en av de viktigste tingene jeg har lært opp i gjennom, slik at man har en fornuftig balanse i arbeidsmengden.

Kåringen gir positive ringvirkninger i bransjen
Tofteland forteller at kåringen Norges Hyggeligste Håndverker har en betydelig markedseffekt for de som vinner. At kåringen gir positive ringvirkninger i bransjen, i opplæring og i rekruttering av nye håndverkere, syns han også er flott.

– Folk ser at det finnes ulike og hyggelige mennesker i håndverksbransjen. Og at det finnes mange forskjellige yrker innenfor håndverksbransjen. Det gode med kåringen er at den gir et positivt fokus på hele bransjen, avslutter han.