
Mange nordmenn overvurderer egne ferdigheter når de skal utføre vedlikehold hjemme. Hvert år skader mange tusen seg og ender altfor ofte på legevakten med kutt, fallskader og brukne bein. Foto: Thomas Vilhelm / Tryg Forsikring.
Sist oppdatert: 09-05-2025 Pressemelding
Velger stigen fremfor fagfolk og ender på legevakta
Hvert år skader tusenvis av nordmenn seg hjemme.
- Vår skadeavdeling forteller at mange av skadene oppstår når boligeiere gjør utendørs vedlikehold og oppussing, som å male, reparere eller fikse ting selv, sier Steffen Andreas Gjørva, skadedirektør for bygning og eiendeler i Tryg Forsikring.
Ønsker mer fokus på sikkerhet
Nå går selskapet ut med en tydelig oppfordring: Ta sikkerheten på alvor under vårens vedlikeholdsarbeid på boligen.
- Ingen ønsker at det som skulle være en enkel malejobb skal ende med et sykehusbesøk.
- Litt ekstra fokus på sikkerhet kan være nok til å unngå at hobbyprosjektet blir et mareritt, sier Gjørva.

- Ingen ønsker at det som skulle være en enkel malejobb skal ende med et sykehusbesøk, sier Steffen Andreas Gjørva, skadedirektør for bygning og eiendeler i Tryg Forsikring. Foto: Trygg Forsikring
De farligste vedlikeholdsjobbene
De største farene er knyttet til arbeid i høyden og bruk av kraftig verktøy, og ifølge Gjørva er det noen vedlikeholdsoppgaver som er farligere enn andre.
- Vi ser at ulykker typisk skjer ved fall fra stiger, feil bruk av motorsag, høytrykksspyling på tak, maling i høyden eller arbeid på glatte og ustabile underlag.
Riktig og jevnlig vedlikehold kan redusere risikoen for både vannskader, råte og andre kostbare problemer, og som huseier har du ansvar for å forebygge skader på boligen din.
- Dette er en del av forpliktelsen i en forsikringsavtale, men forebygging skal aldri gå på bekostning av din egen eller andres sikkerhet.
Anbefaler å leie inn fagfolk
- Dersom arbeidet innebærer høy risiko anbefaler vi å leie inn fagfolk som har nødvendig kompetanse og utstyr, sier Gjørva.
Slik unngår du ulykker under vedlikeholdsarbeidet
- Planlegg arbeidet og rydd området: Tenk gjennom oppgaven før du starter, sett av nok tid, og fjern løse gjenstander eller hindringer der du skal jobbe.
- Bruk egnet utstyr og verneutstyr: Velg riktig hjelpemiddel til jobben (f.eks. stillas fremfor stige der det er mulig), og bruk hjelm, vernebriller, hansker og annet verneutstyr.
- Ikke jobb alene ved farlig arbeid: Ha noen i nærheten som kan bistå eller ringe etter hjelp hvis noe skjer, spesielt når du jobber i høyden eller med farlige verktøy.
- Ta pauser og unngå stress: Jobb i et tempo du kan håndtere. Mange ulykker skjer når man er stresset, har det for travelt eller er svært sliten, så sørg for å ta nok pauser.
- Kjenn dine begrensninger og be om hjelp: Ikke prøv deg på oppgaver du ikke føler deg trygg på. Be om hjelp fra en venn eller fagperson dersom du er usikker eller arbeidet blir for krevende.
- Bruk stillas i stedet for stige