-Vi er svært glade for å ha vunnet tilliten til Zurich Airport gjennom denne designkonkurransen. Dehli Noida International Airport skal bli en unik ny portal til verdensbyen Dehli og Uttar Pradesh. I dette prosjektet samler Nordic, Grimshaw, Haptic og STUP sin omfattende erfaring fra flyplasser som Hyderabad, Oslo, Istanbul og Zurich, for å skape en moderne, innovativ og grønn flyplass, i en region med en stolt og sterk historie og kultur. Gudmund Stokke, fagansvarlig for design, og grunnlegger av Nordic Office of Architecture. Ill: Tegmark
Sist oppdatert: 12-12-2020

Nytt prestisjeprosjekt til Nordic – Office of Architecture

I oktober i år signerte Zürich Airport International (ZAIA) en avtale med staten Uttar Pradesh i India om bygging og drift av Dehlis nye flyplass. Nå er det klart at et team ledet av norske Nordic – Office of Architecture, skal designe den nye flyplassen, som omtales som “India’s grønneste flyplass”

I en tid preget av en pandemi og en økonomisk oppbremsing planlegger India for fremtiden. Etter en internasjonal arkitektkonkurranse landet valget deres til sist på et team ledet av norske Nordic – Office of Architecture sammen med britiske Grimshaw og norsk-britiske Haptic Architects, med støtte fra det indiske STUP Consultants. Gruppen har nå fått i oppdrag å designe den nye flyplassen Dehli Noida International Airport (DNIA).

Arkitektkonkurransen om utforming av flyplassen ble avholdt i tre faser og gikk fra juni til august i 2020. Vinneren ble valgt etter en finalerunde hvor de konkurrerte om oppdraget med sterke globale aktører: Gensler fra USA og Skidmore Owings and Merill fra USA. Designkonkurransen foregikk under ekstraordinære forhold på grunn av corona – teamene arbeidet, forberedte og presenterte sine design uten å kunne møtes fysisk.

Ambisjonsnivået er høyt, selv for et land som allerede er med på å flytte grensene for hva som er mulig innenfor bærekraftig flyplassutvikling. Mulige mål som nevnes for prosjektet er LEED Gold Standard og Karbonnøytral drift. Ill: Tegmark

Vinnerteamet har med seg omfattende erfaring fra en rekke flyplassprosjekter i verdensklasse. Blant disse Oslo lufthavn, «verdens grønneste flyplass» da utvidelsen åpnet i 2017 og Istanbuls nye lufthavn - det største terminalbygget i verden under ett tak.

I en uttalelse sa Zürich Airport følgende: -Designet presentert av Nordic, Grimshaw, Haptic og STUP, vant fordi det passet best med de uttalte målene for dette prosjektet: å kombinere Sveitsisk effektivitet med Indisk gjestfrihet for å skape en moderne og sømløs passasjeropplevelse.

-Et bygg som skal sette en ny standard innen bærekraftig terminalutvikling i India, med grønne lunger både i og omkring bygget, samt et konsept for en fremtidig flyplass-by (airport city). Terminalbygningen har en innebygd fleksibilitet som muliggjør utvidelser slik at den i fremtiden kan håndtere 30 millioner passasjerer i året.

Mr. Christoph Schnellmann, Chief Executive Officer, Delhi Noida International Airport sa, -“We are pleased to partner with Nordic, Grimshaw, Haptic and STUP to design this long-envisioned strategic project at Jewar. The team created the winning design with an efficient layout, convincing design language, multiple high-quality areas, spaced out with lush greenery with a balanced concept for both energy savings and a tangible sense of sustainability.

-The team demonstrated their proficiency in complementing customer comfort with sustainability, timeless design with flexibility for future needs. We will work closely with the team to ensure a design with everything available that a passenger expects at a world-class airport”.

Designet inneholder parametere som effektiv passasjerflyt med korte avstander, digitale tjenester, og en forpliktelse til minimal påvirkning på miljøet.

Illustrasjon av det vinnende forslaget til Dehli Noida International Airport (DNIA). Rendering: Tegmark

Gudmund Stokke, fagansvarlig for design, og grunnlegger av Nordic Office of Architecture, uttalte seg på vegne av gruppen og sier. 

-Vi er svært glade for å ha vunnet tilliten til Zurich Airport gjennom denne designkonkurransen. Dehli Noida International Airport skal bli en unik ny portal til verdensbyen Dehli og Uttar Pradesh. I dette prosjektet samler Nordic, Grimshaw, Haptic og STUP sin omfattende erfaring fra flyplasser som Hyderabad, Oslo, Istanbul og Zurich, for å skape en moderne, innovativ og grønn flyplass, i en region med en stolt og sterk historie og kultur.»

Når Dehli Noida International Airport står klar om fire år vil den bidra til å styrke infrastrukturen i den raskt-voksende regionen mellom Dehli og Agra og skape nye jobber i området.

Ambisjonsnivået er høyt, selv for et land som allerede er med på å flytte grensene for hva som er mulig innenfor bærekraftig flyplassutvikling. Mulige mål som nevnes for prosjektet er LEED Gold Standard og Karbonnøytral drift.

Teamets designforslag inneholder blant annet en innvendig frodig grønn gårdsplass dypt inne i terminalen som i tillegg til å sørge for en minneverdig passasjeropplevelse, skal gi god ventilasjon og godt med dagslys. Utvendig er det foreslått anlagt en airport village under terminalens tak – tenkt å kunne bli en destinasjon i seg selv – solid forankret i lokal kultur.

NORDIC — OFFICE OF ARCHITECTURE- Arkitekt Carpe Diem Demenslandsby