-Jeg vet ærlig talt ikke hvem som nominerte meg først, men må jo innrømme at det er veldig trivelig å bli satt pris på, sier Nicolay Årnes. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 13-12-2022

Hvordan føles det å gå til topps? 

Norges Hyggeligste Håndverker engasjerer stadig flere nordmenn og norske håndverkere. 

-Uten håndverkeren stopper Norge! Et strålende initiativ har vokst til å bli en kåring som engasjerer hele Norge, bidrar til å løfte håndverksfagene og øker rekruttering til byggfagene, sier ansvarlig utgiver i Norsk Byggebransje, Ellen Øiesvold Palsén.

Kilde: Norstat oktober 2022, for Norges Hyggeligste Håndverker

Tre kandidater fra hver kategori velges ut til finalerunden og alle 21 inviteres til stor finale hver høst. Hvordan oppleves det egentlig for de som ikke går helt til topps?

Vi har snakket med tre av finalistene fra årets kåring.

Nicolay Årnes, lærling hos Ekornes AS hva betyr det å bli nominert til en kåring som Norges hyggeligste? 

-Jeg vet ærlig talt ikke hvem som nominerte meg først, men må jo innrømme at det er veldig trivelig å bli satt pris på, sier den blide lærlingen. 

-Skal jeg gi arrangøren kred for noe er det at man faktisk får bestemme selv om man vil stille opp i kåringen eller ikke, sier Årnes til Norsk Byggebransje.

-Nominasjonsperioden var spesiell for jeg er ikke så glad i mye oppmerksomhet. Samtidig er det litt kjekt. Sett i etterkant er det en kjempeerfaring som jeg ikke ville vært foruten. 

-At jeg skulle gå hele veien og bli utvalgt som en av 21 finalister fra hele Norge var overveldende og vanskelig å beskrive. Det å gå opp på scenen i Oslo som en av få, i forhold til alle de flotte håndverkerne som var nominert er veldig stas. 

Vil du stille opp igjen om du blir nominert neste år?

-Det er ikke umulig, opplegget og arrangementet er fantastisk, man blir godt tatt vare på.

-Samtidig handler det jo om hvem som nominerer og hvorfor. Det er like viktig at flere får muligheten til å oppleve det jeg har fått være med på i år.

-Jeg vil helt klart anbefale alle som får muligheten å takke ja og stille opp. Det er en opplevelse for livet og slett ikke feil å ha med på CV’en, smiler Årnes til avsluttning. 

Ida Kristin Rosmo, driftsoperatør i Stavanger Byggdrift var blant topp tre i kategorien andre bransjer.
 
-Jeg ble “offer” for et komplott, iverksatt av min mann, ler Rosmo. Spøk til side, jeg ble både overrasket og rørt når det gikk opp for meg at det ble jobbet bak min rygg ganske lenge, uten at jeg ante noe som helst.

-Neste år er det andres tur og jeg anbefaler alle å takke et rungende ja om de får muligheten. Det sier jeg, som helst unngår oppmerksomhet helt og holdent - dette er en opplevelse for livet, sier Rosmo. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker 

-Når det først “ble kjent” spredte det seg om ild i tørt gress.

-Mye positivitet og morsomme opplevelser, men det dukket også opp noen nett troll som jeg gjerne kunne vært foruten. 

-Jeg kaller meg selv vaktmester og det er jeg er stolt av! I forbindelse med Norges Hyggeligste Håndverker var jeg super heldig som hadde to skoler som heiet på meg og løftet meg frem hele veien. 

-Å få beskjed om at jeg stod igjen som en av 21 finalister så jeg ikke komme, jeg ble så glad at tårene bare rant. Det har vært en fantastisk opplevelse som jeg unner flere å få oppleve.

-Jeg lever lenge på å være topp tre i min kategori. 

-Neste år er det andres tur og jeg anbefaler alle å takke et rungende ja om de får muligheten. Det sier jeg, som helst unngår oppmerksomhet helt og holdent - dette er en opplevelse for livet, avslutter Rosmo

Sverre Emmerhof, lærling hos H2 Elektro AS hvordan har opplevelsen vært for din del?

-Jeg ble nominert av min kollega og en av sjefene i bedriften, Gunnar Bolstad. Veldig hyggelig å bli satt pris på sånn, man kjenner seg verdsatt på ordentlig, sier Emmerhof til Norsk Byggebransje.

Les også: Intervju med Gunnar Bolstad

-Det ble mye oppmerksomhet og ståhei gjennom nominasjons perioden, jeg var langt utenfor komfortsonen til tider, men må innrømme at det var veldig kjekt. 

-Det ble mye oppmerksomhet og ståhei gjennom nominasjons perioden, jeg var langt utenfor komfortsonen til tider, men må innrømme at det var veldig kjekt, sier Sverre Emmerhof. Foto: Privat 

-Følelsen å reise til Oslo og delta på finalefesten som en av 21 håndverkere fra hele landet var stor og skremmende, Jeg er veldig glad og stolt av både meg selv, og alle de andre. 

-Dette hadde jo ikke vært mulig uten alle kvinner og menn som har engasjert seg gjennom nomineringer, og stemmer, men en gang er nok for meg, jeg vil ikke stille opp igjen. Neste år får andre slippe til. 

Vil du anbefale andre å stille opp i kåringen? 

-Ja, absolutt! Det er en fin opplevelse, veldig kjekt å bli kjent med så mange flotte håndverkere og ta del av yrkesstoltheten som kåringen bidrar til.

-Jeg har vokst både personlig og faglig på denne erfaringen, avslutter Emmerhof. 

I april 2023 er det klart for ny runde av Norges Hyggeligste Håndverker, hvem vil du nominere?