Victoria Bjørge - Følg drømmen, ikke strømmen
-Jeg visste at jeg gikk inn i et mannsdominert yrke og skal ikke legge skjul på at første året var utfordrende. Vi har fortsatt en vei å gå for å skape god balanse i byggebransjen. Foto: Privat
Sist oppdatert: 08-07-2022

Følg drømmen, ikke strømmen

20 år gamle Victoria Bjørge valgte elektrikeryrket og vet at hun har gjort det beste valget for seg og sin karriere.

-Når jeg gikk på ungdomsskolen og vi skulle velge videregående visste jeg at jeg ikke ville gå i samme retning som “alle andre”, jeg ønsket ikke å gå et langt skoleløp.

-Ingen i min familie eller noen jeg kjenner har valgt yrkesfag, så for meg ble det mange tilfeldigheter som brakte meg hit.

-Det burde vært langt mer og bedre informasjon om yrkesfag og alle mulighetene det kan lede til allerede i ungdomsskolen.

-Lærere er akademikere, man kan forvente at de kan snakke om eller «selge inn» yrkesfag på lik linje med akademiske fag. De har ikke fagkompetansen rett og slett. 

-Bedrifter burde vært flinkere å besøke ungdomsskolene selv. Prat med ungdommen, fortell dem om yrket, utfordringer og muligheter – vis med eksempel og svar på spørsmål.

-Det vil alltid bety mer enn å få se en video eller gå i flokk på en besøksdag. Du kan ikke rekruttere dem du ikke når.

Victoria Bjørge - Følg drømmen, ikke strømmen
-Bedrifter burde vært flinkere å besøke ungdomsskolene selv. Prat med ungdommen, fortell dem om yrket, utfordringer og muligheter – vis med eksempel og svar på spørsmål, sier Victoria Bjørge. Foto: Privat 

-Jeg har alltid være kreativ og visste at jeg ville ha en jobb der jeg fikk være i fysisk aktiv.

-Dermed var yrkesfag et naturlig valg. Så valgte jeg bort de retningene jeg kjente ikke passet meg og landet til slutt på elektro.

-I dag må jeg innrømme at jeg visste overhodet ikke hva jeg gikk til, men jeg er kjempeglad for det nå. Familien støttet meg i mitt valg til tross for at de hadde enda mindre peiling om faget en jeg hadde, ler hun.

Fortell oss om ditt utdanningsløp
-Jeg gikk 2 år på Årstad videregående skole i Bergen, der jeg tok VG1 og VG2 før jeg startet i lære. Siste året, som jeg er inne på nå, kombinerer jeg jobb med 4 dager pr mnd på skolebenken hos OKEL (Opplæringskontoret for elektrofag i Bergen og omegn) for å kunne ta VG3 eksamen som er et krav for å kunne gå opp til fagprøve.

-Jeg var så heldig å få jobb som lærling i Bravida og om 6 måneder tar jeg fagprøve som montør. Det gleder jeg meg veldig til.

Hvordan kom du inn på Bravida?
-For oss som skulle søke lærlingplass i det korona pandemien lammet samfunnet, ble en utfordring. Mange bedrifter satte bremsene på og våget ikke å ta inn lærlinger når alt var så utrygt.

-Jeg sendte ut flere søknader, Bravida svarte først og bare dagen etter intervjuet fikk jeg tilbud om jobb. Det var en stor lettelse for min del.

-Jeg har mange gode og støttende kolleger i et trygt og stort firma hvor jeg får muligheten til å lære masse. Bravida tilbyr de fleste lærlinger fast jobb etter endt læretid, så lenge man gjør en innsats, er lærevillig og sørger for at jobben blir gjort.

-Min læremester Kristoffer Skår er fantastisk! Nesten alt jeg kan har jeg lært av han, ute på små og store prosjekter.

-Det kombinerer vi med daglig vedlikehold på Sartor storsenter, et kjøpesenter som ligger på Sotra. Brann, nødlys og talevarsling f.eks er helt avgjørende for sikkerheten på et kjøpesenter, det er noe vi bistår våre kunder med.

Victoria Bjørge - Følg drømmen, ikke strømmen
-Jeg har alltid være kreativ og visste at jeg ville ha en jobb der jeg fikk være i fysisk aktiv. Dermed var yrkesfag et naturlig valg. Så valgte jeg bort de retningene jeg kjente ikke passet meg og landet til slutt på elektro. Foto: Privat 

-Kristoffer Skår er ekstremt dyktig og flink til å lære bort.

-Han står på hver eneste dag og imponerer meg på alle måter. Han begynte læretiden like tidlig som meg, tok fagbrev som 20 åring og har nå 7 års erfaring som han gladelig deler med meg.

-Han støtter og tar ansvar, om det er noe jeg synes er ubehagelig på arbeidsplassen tar han tak i det omgående og rydder opp. Slike kolleger er gull verdt.

Betyr det at du har hatt uønskede opplevelser under læretiden?
-Jeg visste at jeg gikk inn i et mannsdominert yrke og skal ikke legge skjul på at første året var utfordrende. Vi har fortsatt en vei å gå for å skape god balanse i byggebransjen.

--Personlig aksepterte jeg ting jeg ikke ville akseptert i dag.

-Det handler om blikk og kommentarer, og til og med berøring. Eller når jeg som dame blir flyttet vekk fra et spennende prosjekt fordi jeg etterlyser damegarderobe og dametoalett. Da føler man seg lite inkludert.

-I dag er jeg stolt av at jeg har vokst utrolig mye som person. Jeg tør å si ifra når noe ikke er som det skal være.

-Mitt råd til andre damer i bransjen er å våge å si ifra om man blir utsatt for eller opplever en uønsket hendelse. Velger man å ikke si noe, er det sannsynlig at flere kvinner vil oppleve det samme.

-Dette krever selvfølgelig at bedrifter har gode varslingsrutiner, at dialogen på arbeidsplassen er god og kulturen legger opp til at alle skal trives, kjenne seg trygg og akseptert.

-Det er jo bortkastet for bedrifter å legge masse krutt på å rekruttere kvinner, om de velger å slutte etter kort tid.

-I ettertid har jeg forstått at opplæringskontoret kunne ha vært en mer aktiv tredjepart i opplæringsløpet, for å fremme god dialog og finne løsninger for både arbeidsgiver og lærling.

-Jeg har et kjempekult yrke og vi trenger flere. Vi trenger både kvinner og menn, med godt samarbeid, gjensidig respekt, fokus på felles mål parallelt med trivsel og helheten kan vi sammen tiltrekke mange flere, tror jeg.

-Man må jobbe fra innsiden og ut, ikke motsatt. Vi har en vei å gå, men det skjer og har skjedd masse de siste årene, så vi er på rett vei.

Victoria Bjørge - Følg drømmen, ikke strømmen
-Om vi jobber med nybygg er arbeidsdagen ganske annerledes enn ved rehabiliteringsprosjekt. Å oppgradere gammelt til dagens standard kan by på mange utfordringer, da må vi finne løsninger og det er utrolig spennende. Foto: Privat

Er yrket for tøft for damer?
-Nei absolutt ikke, ler hun. Det handler om redsel, usikkerhet og etablerte usannheter som ikke stemmer.

-Ja det er et fysisk yrke, men det er også helse og omsorgstjenesten!

-Det er ingenting man ikke klarer uansett. Er du kort, får du en høyere stige eller gardintrapp. Kreves det tunge løft hjelper man hverandre, det handler om grunnleggende HMS.

-Selv trener jeg mye på fritiden, det hjelper på. Jeg har jo tenkt å holde lenge i jobben og håper jeg skal få fast jobb i Bravida når fagbrevet er i boks.

Vi startet dialogen med Victoria på Instagram der hun vil inspirere andre, spesielt jenter til å velge å bli elektriker under profilen victoria_elektriske.

-Dette er veldig nytt enda, men jeg ble oppfordret av gode kolleger som sa at de synes det var kult om jeg ville vise hva jeg gjør og hvordan jeg får det til.

-Om vi jobber med nybygg er arbeidsdagen ganske annerledes enn ved rehabiliteringsprosjekt. Å oppgradere gammelt til dagens standard kan by på mange utfordringer, da må vi finne løsninger og det er utrolig spennende.

-Den største motivasjonen er å vise at uansett kjønn og identitet, er dette et yrke verdt å utforske! Jeg vil vise frem et ærlig bilde av arbeidsdagen, ikke bare solskinnshistoriene.

-Jeg skulle gjerne visst mer om hva jeg gikk til selv. Dersom jeg, gjennom instagram kan inspirere flere til å velge elektro er det toppen av kransekaken.

Hvilke tips vil du gi andre som går med et liten gnizt i magen?
Er du kreativ, ønsker en aktiv hverdag med utfordringer og variasjon - ja da kan elektrikeryrket, eller
andre håndverksyrker være midt i blinken for deg, smiler hun.

● Vær frempå, sjekk ut yrkesfag
● Se på alle muligheter du har med et fagbrev i bunn
● Våg å gå din egen vei, ikke følg etter andre

-Sist, men ikke minst - du tjener penger under utdannelse og det er fantastisk. Det er aldri for sent å snu, med yrkesfag har du all verdens muligheter underveis og lengre frem, avslutter Bjørge