– Etter VG1 med bygg- og anleggsteknikk, søkte jeg meg inn på klima, energi og miljøteknikk. Ved å gå denne linjen kan du bli rørlegger, taktekker eller blikkenslager, sier Lea. Foto: Privat
Sist oppdatert: 02-03-2021

En samtale endret alt

– På VG1 søkte jeg meg inn på studiespesialisering og det var hovedsakelig fordi jeg ikke var helt sikker på hva jeg hadde lyst til å gjøre videre fremover, og i tillegg mye på grunn av den sosiale biten, sier Lea Swensen Stormo (21) fra Trondheim.

Etter bare tre måneder på skolebenken fant hun imidlertid ut at dette ikke var veien hun ønsket å gå og kontaktet skolen for å få litt råd og veiledning. Etter samtalen ble hun tilbudt en plass på bygg- og anleggsteknikk, og takket ja.

– Det åpnet så mange nye dører for meg med tanke på muligheter videre fremover! Allerede før den første utplasseringen hadde jeg bestemt meg for at det var rørlegger jeg ønsket å bli og var så heldig å få være i en rørleggerbedrift som bror til min bestemor driver.

– Etter VG1 med bygg- og anleggsteknikk, søkte jeg meg inn på klima, energi og miljøteknikk. Ved å gå denne linjen kan du bli rørlegger, taktekker eller blikkenslager, sier Lea.

Da VG2 var ferdig og hun fikk lærlingplass, gikk veien videre til anlegg. Det tok ikke så lange tiden før hun oppdaget at dette ikke var helt det som hun på forhånd hadde sett for seg, da hun hadde vært på små service jobber ved tidligere utplasseringer.

– Jeg har alltid vært veldig glad i kundekontakt og det å få mulighet til å komme hjem til folk. Hos tidligere bedrift arbeidet jeg i halvannet år, før jeg søkte meg over til Rørleggersenteret som kun har små service og mindre boligprosjekter

21-åringen stortrives med å være den eneste ansatte uten om sjefen, får helt fantastisk oppfølging og muligheten til nye utfordringer og få prøve noe nytt hver eneste dag. Ingen jobbhverdag er lik. Foto: Privat

Bedriften var da ikke en godkjent lærebedrift, da eieren drev alene og ikke hadde bruk for denne tittelen på det tidspunktet Lea tok kontakt. Hun startet derfor som «hjelpearbeider».

– Nylig har vi søkt om å bli godkjent som lærebedrift, og fikk denne innvilget. Jeg er litt usikker på om jeg vil fortsette i rollen jeg har som hjelpearbeider nå, eller starte som lærling. Lønnen er noe bedre som hjelpearbeider, og det er ikke noe hastverk med å gjennomføre fagprøven, forteller Lea, og legger til:

– Når du starter som hjelpearbeider, er det i hovedsak fire år i en bedrift pluss en skriftlig eksamen når du skal opp til fagprøven.

21-åringen stortrives med å være den eneste ansatte uten om sjefen, får helt fantastisk oppfølging og muligheten til nye utfordringer og få prøve noe nytt hver eneste dag. Ingen jobbhverdag er lik.

– Jeg har fått ansvar for markedsføring, kundeoppfølging og mye små service. Vi har en vakttelefon som vi betjener på skift. Da jeg startet som hjelpearbeider hos Rørleggersenteret, meldte opplæringskontoret seg ut.

– Det er fordi vi ikke har hatt noe samarbeid med disse tidligere, men nå som vi har fått tittelen som godkjent lærebedrift, er det noe mer oppfølging. Hovedansvaret ligger likevel fortsatt hos min sjef, Mikael Myhre.

Hun elsker å møte nye folk, synes det er utrolig gøy når de blir fornøyde og tenker det aller beste er når de ringer tilbake for å få utført en annen jobb, eller spør spesielt etter henne.

– Det er ei i familien vår, Rikke Westvold, som inspirerte meg til å velge denne retningen. Hun er datter til bror til min bestemor og jeg fikk følge henne, og lære masse da jeg var på utplassering.

Selv om opplæringen på skolen var god, kunne Lea ønske at VG2 hadde tilbud om en egen rørleggerlinje og flere utplasseringer underveis i utdanningsløpet.

– Det er tross alt under disse utplasseringene vi lærer masse, og jeg husker selv hvor overrasket jeg var over all kunnskapen jeg fikk da jeg var utplassert.

Lea har enda ikke helt bestemt seg for veien videre fremover, og er derfor litt usikker på når hun vil motta fagbrevet.

– Jeg regner med at jeg fortsetter som hjelpearbeider, og da vil jeg kunne få fagbrevet om 1-2 år. Jeg har store drømmer, og en av dem er vel å kunne bli min egen sjef i fremtiden. Vi får se hva som skjer, og akkurat nå kan jeg ikke røpe for mye, sier Lea med et smil.

Leas tips til deg som vurderer yrkesfag: 

  • Ved å velge yrkesfag kommer du deg raskt ut i lønnet jobb
  • Har du over 170 yrker å velge mellom
  • Får du mange muligheter til å utdanne deg videre om det viser seg at yrkesfag likevel ikke vatr den rette veien for deg