Bofellesskapet på Værn|Sarpsborg Kommune
Sarpsborg kommune lot miljøhensyn telle tungt da de vedtok å bygge nytt bofellesskap i massivtre. Foto Sarpsborg kommune

Sarpsborg kommunes aller første byggverk i massivtre

Det nye bofellesskapet på Værn er Sarpsborg kommunes aller første byggverk i massivtre. Arbeidet med det miljøvennlige bygget ble startet i mai 2018, med Nipas som hovedentreprenør. Sommeren 2019 ble bygget overlevert kommunen, som planlegger full drift av 12 plasser fra og med 2020 for personer med bistandsbehov.

Formannskapet i Sarpsborg kommune hadde sine vegringer da det kom til å skulle bygge i massivtre, ettersom man ikke hadde erfaring med dette fra tidligere bygg. Miljøhensyn og muligheten for Sarpsborg kommune til å gå foran som et godt eksempel ble til slutt en avgjørende faktor. Bygget hadde en anslått totalkostnad på 55 millioner kroner, men på grunn av usikkerhet rundt massivtre ble det tatt høyde for en variabel i byggekostnadene på +/- 30%.

Inviterte til seminar før anbudsrunde
Før anbudsrunden ble igangsatt, inviterte kommunen til et obligatorisk seminar om massivtre og materialets positive miljøegenskaper. Ifølge prosjektleder ved Enhet Utbygging, Anne Gro Lamberg, ønsket kommunen å tilnærme seg kunnskap om massivtre slik at de kunne sikre arbeidet med bofellesskapet på Værn og fremtidige prosjekter hvor kommunen ønsker å bruke samme byggesystem.

Bofellesskapet på Værn|Multiconsult

Massivtre har en rekke fordeler og i tillegg til langt raskere montering, vil man også redusere behovet for store kraner og annet kostbart utstyr til montering fordi materialet har langt lavere vekt enn mer tradisjonelle materialer. Andre fordeler er reduserte transportkostnader, bedre innemiljø, at det ikke er et behov for fuktsperre, og byggets evne til å binde CO2. 

Binder CO2 fra neste 500 biler
Anslag viser at det vil gå med 495 m3 massivtre for å bygge bofellesskapet på Værn. Det betyr at det ferdige bygget vil kunne binde 1,163 tonn CO2 årlig, noe som tilsvarer utslipp fra for eksempel 470 biler av typen Volvo V70. Da er det ikke rart at Sarpsborg kommune ønsker å gå foran som et godt eksempel. 

Entreprenører og leverandører
Det var Brødrene Ødegård Maskindrift, med base i Fredrikstad, som sto for grunn- og rivningsarbeidet på prosjektet. Martine G. Hartford kan fortelle Norsk Byggebransje at Brødrene Ødegård er et veletablert maskinentreprenørfirma med nærmere 20 års erfaring i bransjen. Deres virksomhet favner både graving, vannforsyning, avløp, renseanlegg, samferdselsanlegg, rørinstallasjoner, drenering, planering, utgravning, massetransport og rivning.

Med fokus på god prosjektledelse, uansett type oppdrag, har Brødrene Ødegård blitt en naturlig samarbeidspartner for flere store aktører innen utvikling av eiendom og infrastruktur. Med en moderne og allsidig maskinpark, kombinert med dyktige medarbeidere, jobber de hver dag for å sikre god gjennomføringsevne og samarbeid på tvers av fagområder. Brødrene Ødegård Maskindrift ønsker avslutningsvis å takke Nipas AS for tilliten. 

Multiconsult har hatt rollen som byggherreombud for Sarpsborg kommune innen fagene ventilasjon, rør og elektro. Oppgavene har bestått av utarbeidelse av tilbudsunderlag for totalentrepriseforespørsel, samt oppfølging i prosjekterings- og byggefasen. Med sine 2,850 dyktige medarbeidere er Multiconsult et av Norges ledende selskaper innen prosjektering og rådgiving. Gjennom sin 110 år lange historie har selskapet hatt en sterk innvirkning på Norges utvikling og økonomiske vekst. 

Med kontorer over hele Norge, samt datterselskap i Europa og Asia, tilbyr Multiconsult i dag rådgivning innen både design, prosjektering, arkitektur, prosjektoppfølging, ledelse, verifikasjon og kontroll - både nasjonalt og internasjonalt. 

Fakta om bofellesskap på Værn

  • 12 leiligheter for personer med sterke funksjonsnedsettelser.
  • Leilighetene er fordelt på to etasjer. De minste leilighetene er på 55 kvadratmeter og de største er på 60 kvadratmeter.
  • Én vegg i hver leilighet vil ha synlig massivtre
  • Seks av leilighetene er tilpasset brukere med multi-funksjonsnedsettelser. Alle leilighetene kan ha individuelle tilpasninger ved at man kan velge mellom ulike fronter på kjøkkenet, farge på veggene o.l. Hvis massivtreveggen ønskes malt, må det brukes en spesialmaling for å få best mulig utnyttelse av det gode inneklimaet som massivtre gir.
  • Alle leilighetene får eget uteområde, enten på markplan eller en balkong
  • Det er anlagt heis i bygget og lagt opp til mulighet for takheis på alle rom
  • Alle leilighetene inneholder stue/kjøkken, soverom, bad og bod. I tillegg deler seks leiligheter et felles oppholdsrom