Trondheim kommune har de siste årene økt satsningen på utbyggingen av solcelleanlegg på kommunale bygg. Det første av i alt 15 anlegg, ble installert i 2019.
-Levetiden på tak er mellom 20 til 30 år og da er det bedre at vi tilpasser oss enn at kommunen må bytte tak på alle bygg. Det skal være kostnadseffektivt med solceller, sier ingeniør Carl Christian Strømberg, hos Solcellespesialisten. Foto: Solcellespesialisten
Sist oppdatert: 25-11-2022

Trondheim kommune har bygget 15 solcelleanlegg på tre år

Trondheim kommune har de siste årene økt satsningen på utbyggingen av solcelleanlegg på kommunale bygg. Det første av i alt 15 anlegg, ble installert i 2019.

Både eksisterende bygg som skoler og ishall har fått solceller på taket, samtidig som nybygg dimensjoneres for å tåle vekten av anlegg. Visjonen til kommunen er økt fokus på energibruk og at investeringene skal tjenes inn i løpet av ti år.

Hans Olav Ness er energirådgiver i kommunen, han opplever utbyggingen av solceller som spennende.

- Solceller er en del av løsningen og det skal selvsagt være lønnsomme prosjekter.

-Vi opplever en bred satsning fra politikerne for å få gode energiløsninger og ENØK tiltak er helt sentrale for å satse på de beste prosjektene, sier harn i en melding. 

JobbPartner Arbeidsklær

Samarbeid mellom det private og offentlige er avgjørende for å lykkes 
Solceller på bygningstak er en kostnadseffektiv og fornybar energikilde som får stadig flere kommuner til å bygge ut anlegg på kommunale tak.

Derimot er det ikke alle eksisterende bygg som tåler vekten av solcelleanlegg, og godt samarbeid mellom private aktører og kommunene er avgjørende for å lykkes.

Hanne Sandstad, er prosjektleder for vedlikehold, og har vært med på en rekke av installeringen av nye anlegg på eksisterende bygg.

- Ikke alle eksisterende bygg har en konstruksjon som såler vekten av solceller.

-Derfor har vi på noen prosjekter vært nødt til å redusere anleggene i noen tilfeller. Med nye bygg har vi god mulighet til å regne inn vekten av solceller.

Kommunen har samarbeidet med Solcellespesialisten og ingeniør Carl Christian Strømberg. Han forteller om et spennende og utfordrende arbeid.

- Det er givende å samarbeide med dyktige fagfolk i kommunen for å finne gode løsninger sammen.

-Det er selvsagt begrensinger på at noen tak ikke tåler vekten av solcellene. Det gjør at vi har vært nødt til å tilpasse oss og tenke kreativt.

-Levetiden på tak er mellom 20 til 30 år og da er det bedre at vi tilpasser oss enn at kommunen må bytte tak på alle bygg. Det skal være kostnadseffektivt med solceller, fremholder Strømberg. 

Byggautomasjon, dynamisk lysstyring, sd-anlegg, nødlyssystem, solavskjerming, sensorer, aktuatorer og måleinstrumenter I Oslo, akershus, og omegn!

Positive ringvirkninger for eiere og leietakere av bygg 
Det er Trondheim kommune som tar investeringene, og leietakerne sitter igjen med lavere utgifter når strømregningen kommer. I tiden fremover vil salg av strøm åpne opp nye muligheter.

I første omgang har kommunen fått til et samarbeid med en lokal nettleverandør som muliggjør det å selge strøm til nabobygg.

- Det er mange positive ringvirkninger med å bygge solceller for offentlige aktører. Både energibesparingen samtidig som man kutter utgifter.

-Vi må derfor lede an å sørge for at vi får gjennomslag for at det skal bli enda lettere å selge overskuddsstrømmen fra produksjonen, sier Strømberg.

Plussbyen Trondheim 
Storsatsningen i Trondheim på solceller kan ses i sammenheng med EU-prosjektet +CityxChange, eller plussbyen, som handler om å revolusjonere måten man produserer og forbruker energi.

Grunnen til at nettopp Trondheim er med i EU-prosjektet er at byen vokser, og det samme gjør energiforbruket. Plussbyen handler om å redusere energiforbruk å bruke energi smartere.

Trondheim kommune har fått bevilget 80 millioner kroner i EU-støtte.

Det jobbes blant annet med å utvikle en handelsplattform som gjør det mulig å kjøpe og selge energi mellom bygg og ulike eiere. Dette involverer solcelleanlegg, batterier og varmepumper.

- For oss i Solcellespesialisten er det utrolig givende å være med på en storsatsning som leder an teknologiutviklingen for Europa.

-For oss er det et stort privilegium å være med å utvikle teknologi og bygge anlegg som skaper mulighetene til å kjøpe og selge energi.

-Det er et enormt potensialt i salg av overskuddenergi fra sola. Det gir helt nye rammevilkår for å bygge solcelleanlegg også i fremtiden, sier Strømberg.