For mye prat, for lite handling
-Jeg er ingen fanatiker, men det er viktig at vi vet hvor produkter er produsert, under hvilke forhold de er utviklet og hvilken miljøpåvirkning de faktisk har, sier Sture Ombler, forretningsutvikler i Cimberio AS. Foto: Cimberio 
Sist oppdatert: 13-09-2021

For mye prat og for lite handling

Det er mye prat om bærekraft, klima og miljø i byggebransjen. Det er igangsatt en rekke fine tiltak, men fortsatt er bransjen preget av mange fine ord og for lite handling.

Da er det fint å treffe mennesker som vil, våger og tør gå foran. Sture Ombler, forretningsutvikler i Cimberio AS har et brennende og oppriktig engasjement som går langt utenfor eget firma.

-Vår verden, vårt ansvar. Det har jeg sagt og jobbet for i mange år, sier Ombler i bransjeprat med ansvarlig utgiver Ellen Øiesvold Palsén.

-Jeg er ingen fanatiker, men det er viktig at vi vet hvor produkter er produsert, under hvilke forhold de er utviklet og hvilken miljøpåvirkning de faktisk har.

-Vi må ta ansvar og kunne dokumentere det vi gjør overfor verden og kommende generasjon. Det er et felles ansvar vi alle har.

-Det er så mye prat i dag, hvor blir det av handlingen? Det vi praktisk gjør i hverdagen for å ta ansvar. Jeg mener at det må stilles tydelige krav, gjerne flere krav enn i dag, men det er avgjørende er at dette følges opp og kontrolleres.

-På dette feltet er er vi ikke gode nok og det er først med kontroll og krav at flere aktører vil våkne

Den energiske britten drømte egentlig om å bli fisker som sin far, men etter et år til sjøs mønstret han av som 16 åring i Gøteborg og dro til Oslo for å prøve lykken. Yrkesvalget ble til slutt rørlegger.

-Den gang reparerte vi ventiler. Lønningene var lave og kostnadene høye. I dag er det motsatt og vi lever i et bruk, og kast samfunn. Med all prat om rehabilitering og gjenbruk føler jeg at sirkelen på mange måter er sluttet, men det får være en personlig observasjon, smiler han.

-Gjennom reparasjoner ble jeg veldig interessert i mekanikken i ventilene. En interesse som brakte meg til Cimberio AS for 25 år siden.

Omblers engasjement er inderlig, også for bedriften han jobber i
-Cimberio en italiensk familiebedrift som har vært drevet av far og sønn siden 1957. Den gang var ventiler nesten håndlaget og vår gründer Giacomo Cimberio var så stolt av sine produkter at han satte sitt navn på hvert eneste produkt. For at alle skulle vite hvor det kom fra, slik a han kunne få både ris og ros.

-Allerede den gang var kvalitet i høysete, noe som har vært Cimberios signum hele veien.

-I dag er den italienske bedriften en av verdens en ledende leverandører innen sitt felt. Datterselskapet i Norge er en ledende aktør innen ventiler og vannbehandlingsprodukter til det norske markedet.

Tid for handling
-Jeg mener det er veldig viktig at man gjør en grundig vurdering av produktene man kjøper, uansett
produkt. Hva er det, hvordan er det produsert, hvor kommer det fra og hvilken dokumentasjon følger produktet?

-Stadig flere instanser etterlyser nå EPD på tekniske produkter. Statsbygg er et lysende eksempel, noen kommuner er i gang og det kommer nok også i privat sektor. Men hva så?

-Blir det brukt for å høste poeng i forbindelse med Breeam sertifisering, eller er kravstilleren også forberedt på å la ord bli til handling?

Profesjonelle innkjøp
-Man sier ofte at du får det du betaler for. Kvalitetsprodukter produsert i Norge, Norden og mange deler av Europa kan ikke konkurrere på samme vilkår som f.eks produkter fra det fjerne Østen.

-Cimberio som så mange andre leverandører av kvalitetsprodukter lider under konkurransen med importere varer. For å sette det hele på spissen velges produkter med lavest pris, som kasseres etter en kort stund.

-Det er verken økonomisk eller miljømessig forsvarlig.

Vestviken er en entreprenør fra Drammen med fokus på totalentrepriser i samspill med profesjonelle byggherrer.

Føre var, fra ord til handling
-For 3 år siden tok jeg initiativet til at vi skulle sertifisere vår ventil produksjon i henhold til EPD. Det var ikke vanskelig å overtale våre italienske eiere. De har all verdens dokumentasjon og sertifiseringer fra før, men jeg så tidlig en mulighet da stadig flere etterlyser EPD på tekniske produkter.

-Nå finnes det flere bedrifter som har EPD sertifisert enkelt produkter, vi valgte derimot å ta hele produksjonslinjen og sortimentet direkte. Det var en kostbar og tidkrevende oppgave, men jeg visste at om noen skulle få det til måtte det være oss.

2020 et rekordår for EPD Norge
-For oss ble det viktig å ta sertifiseringen gjennom EPD Norge. Vi har noen særnorske krav, blant annet til miljøpåvirkning gjennom transport fra produsent til hovedlager i Norge som gjør at den norske sertifiseringen henger høyere enn den internasjonale etter vår mening.

-Det hadde altså kunne være enklere å ta den internasjonale sertifiseringen, men med den norske i bunn kan den videreføres internasjonalt.

-Vår verden - vårt ansvar, jeg håper vi kan inspirere andre til å komme etter. Ikke minst håper jeg at byggherrer, både offentlige som private følger etter.

-For å avslutte med en liten brannfakkel må ønsker og etterlysninger bli til krav. Vi får ikke flere til å ta
ansvar uten at det stilles krav.

-Det er minst like viktig at vi definerer hvem som har kontrollfunksjon. Alle fagre papirer til tross, hvem kontrollerer at det faktisk er levert og at de materialer og produkter man hevder er benyttet, faktisk er det. For det mangler vi i dag, avslutter Ombler.

Fakta
En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. EPD står for Environmental Product Declaration.

Hvilke typer EPD'er finnes og hvordan de er forskjellige kan du lese mer om her