Anbefaler flere å plukke opp pensel og rulle
-Malermester Buer Drammen avdeling Vestfold (en del av Håndverksgruppen) var en drømmearbeidsgiver for min del. De er store og har masse kompetanse som gjør at de bl.a får oppdrag og prosjekter rettet mot verneverdige bygg, forteller Else-Marie Tallaksen som i voksen alder utdannet seg til maler. Foto: MalerMester Buer
Sist oppdatert: 21-07-2021

Med forkjærlighet for norsk historie, tradisjoner og fagkunnskap

-Jeg har alltid hatt en interesse for tradisjoner, historie og interiør. For meg er det å kunne designe og konstruere noe nytt spennende, men vel så viktig er å ta vare på og rehabilitere det andre har produsert før meg, forteller Else-Marie Tallaksen som i voksen alder utdannet seg til maler.

Det er en fryd å snakke med Else-Marie Tallaksen. Hun renner over av engasjement og er nesten lyrisk når hun snakker om stolte, norske håndverkstradisjoner.

-Etter at jeg var ferdig utdannet møbelsnekker i 2015, fant jeg at det var krevende å skulle finne meg jobb. Det er dessverre mangel på arbeidsplasser innen yrket, men det er ikke bransjens feil. Vi lever i en tid hvor stadig flere vil ha fabrikkproduserte møbler til lavere pris og da er dette konsekvensen dessverre.

-For meg var det uansett utelukket å forlate håndverksbransjen. Jeg vil bruke hendene, kreativiteten og jobbe med kroppen - vi kan ikke la maskinene ta helt overhånd, ler hun.

Mulighetene fant meg
-Det er egentlig en morsom historie, for mens jeg var i tenkeboksen om hva annet jeg kunne interessere meg for, traff jeg tilfeldigvis min nåværende sjef. Vi begynte å snakke litt og tre uker senere var jeg ansatt.

Norges hyggeligste håndverker 2021

-Man kan vel si at maleryrket fant meg, for jeg verken søkte etter- eller planla å bli maler, men det er et spennende yrke der miksen av ny produksjon og rehabilitering passer meg som hånd i hanske.

-Malermester Buer Drammen avdeling Vestfold (en del av Håndverksgruppen) var en drømmearbeidsgiver for min del. De er store og har masse kompetanse som gjør at de bl.a får oppdrag og prosjekter rettet mot verneverdige bygg.

-Prikken over i’en er min tyske leder Sebastian Krusche, som har tatt med seg mye erfaring fra Tyskland. Jeg håper å få lære mer av han når det passer slik.

-Sjefen hjalp meg inn til opplæringskontoret og sammen la vi en plan og jeg startet mitt utdanningsløp i april 2020.

-Planen er å ta svennebrev i april 2022. Jeg fikk dessverre ikke godskrevet noe av tidligere utdannelse som møbelsnekker, men har gått på skole 1 dag pr uke for å ta teori (VG2)

-I dag jobber som voksenlærling i Malermester Buers avdeling Vestfold. Å være lærling for andre gang og i voksen alder er annerledes enn når jeg var 17 år og møbelsnekker.

-Man ser verden og arbeidslivet med litt andre øyne når man har mer erfaring. .

-Som voksen er jeg etablert med økonomiske forpliktelser og veldig takknemlig for at min arbeidsgiver og jeg har funnet økonomiske løsninger som begge parter kan leve med.

Anbefaler flere å plukke opp pensel og rulle
-Jeg vil absolutt anbefale flere å bli maler! Det er et fritt, kreativt og utfordrende yrke hvor man alltid er i utvikling. Når andre spør om det er fysisk tungt må jeg si at det spørs hva du sammenligner med. Foto: Privat

Verdien av et nettverk som vil vårt og fagets beste
-Jeg var ikke spesielt glad i skolen og gruet meg litt når jeg måtte tilbake til skolebenken for å ta teorien, men det ble en utrolig flott og positiv opplevelse.

-Vi var flere voksne personer med samme mål og ingenting kunne sammenlignes med tidligere skolegang.

-Vi hadde en lærerinne med stort engasjement for faget og oss som elever. Jeg har også fått tett oppfølging av opplæringskontoret som gjør en strålende jobb på alle plan.

-Jeg kan ikke få fullrost sjefen min Sebastian Krusche, han ga meg sjansen og uten han hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

-Jeg er omgitt av kolleger som vil meg det beste og har aldri møtt noen fordommer eller motstand mot kvinner i maleryrket.

-Pandemien har skapt utfordringer for den praktiske læringen det siste året, men opplæringskontoret har gjort en flott jobb med å legge forholdene til rette. Om alt går rett vei nå, får jeg gå opp til teoretisk eksamen i juni.

Vestviken er en entreprenør fra Drammen med fokus på totalentrepriser i samspill med profesjonelle byggherrer.

Anbefaler flere å plukke opp pensel og rulle
-Jeg vil absolutt anbefale flere å bli maler! Det er et fritt, kreativt og utfordrende yrke hvor man alltid er i utvikling. Når andre spør om det er fysisk tungt må jeg si at det spørs hva du sammenligner med.

-Uansett yrkesvalg i dag er det stor fokus på helse, ergometri og hjelpemidler. Jeg kan ikke svare på hvordan det har vært før, men jeg opplever det ikke som noen utfordring i min arbeidsdag. Så er det heller aldri noen skam i å spørre om hjelp om det skulle trenges.

-Til deg som vil bli maler kan jeg varmt anbefale at du tar kontakt med Malermester Buer. De har vært Norges største opplæringsbedrift innen malerfaget siden midten av 80-tallet, stiller opp for sine ansatte og er åpen for ulike løsninger, alltid med fokus på at deres lærlinger skal gjennomføre utdannelsen å få fagbrev i hånden.

-Selv tilhører jeg avdeling Vestfold, en relativt nyopprettet serviceavdeling, med seks ansatte inkludert 2 kvinnelige lærlinger.

-På landsbasis er Malermester Buer en av de ledende aktørene innen overflatebehandling og vi trenger flere malere nå og i fremtiden.

-Jeg føler meg trygg på at jeg får fast jobb når jeg er ferdig utdannet og har en familie som er stolt av meg. Da forgyller livet, avslutter Tallaksen.

8 gode grunner til å velge malerfaget!
1. Du får være med å skape noe og se resultater av det du gjør – hver dag!
2. Du er nesten garantert jobb etter endt læretid. En trygg fremtid, stabil økonomi og gode
arbeidsforhold er blant det som venter deg som profesjonell maler.
3. Lønn under utdanning. Som lærling mottar du lønn og slipper å ta opp dyre studielån.
4. Glem klamme kontorer og endeløse møter – I malerfaget får du jobbe både inne og ute
5. Du får bli en del av et unikt og sammensveiset fagmiljø som hjelper deg hele veien
6. Maleryrket er variert og spennende, og du kan jobbe både alene eller sammen med andre
7. Nesten 80% av medlemsbedriftene sier at de ønsker å ansette, men får ikke tak i nok faglært
arbeidskraft. Med andre ord er du som maler svært ettertraktet på arbeidsmarkedet
8. Det finnes mange muligheter for deg som ønsker videreutdanning innen overflateteknikk, som for
eksempel mester- eller fagskoleutdanning.

Kilde: Malermesterens landsforbund