Spacemaker og Statsbygg viser vei mot papirløs byggenæring
Fra venstre, Helen Margrethe Bøhler og Anniken S. Hofsgaard fra Spacemaker. Foto: Endre Simonsen

Norsk byggenæring skal bli papirløs - Disse gjør noe med det

– 90 % av befolkningsveksten kommer til å skje i byene våre. Dette betyr at vi må bygge et “nytt Paris” hver eneste uke i årene fremover. Det trengs tettere og smartere byggeløsninger, som ikke minst er bærekraftige.

Det sa Helene Margrethe Bøhler, data scientist for Spacemaker, da hun på vegne av selskapet mottok Byggenæringens Innovasjonspris under Innovasjonskonferansen på Bygg Reis Deg.

Spacemaker og deres skybaserte Artificial Intelligence-verktøy tilrettelegger for samarbeid mellom ingeniører, arkitekter og eiendomsutviklere, på en grensesprengende og innovativ måte.

Bedriften har et mål om å forme fremtidens byer ved hjelp av kunstig intelligens under bygningsmodelleringen
 – Vi ønsker å gi dem gode boliger med mest mulig plass, aftensol, utsikt og minst mulig støy, forklarer Bøhler.

– Byggenæringen er ikke bare den minst produktive, men også den minst digitaliserte.

Spacemaker mener at det trengs nye og smartere måter å bygge på, slik at det kan skje en bærekraftig vekst. Det er mange ting som skal tas stilling til i byggeprosessens planleggingsfase. Med Spacemakers programvare kan alle disse forutsetningene undersøkes digitalt før noe utføres i praksis, sier Anniken S. Hofsgaard, også data scientist i Spacemaker.

Man kan tegne egne konsept, eller få forslag fra maskinen. Maskinen genererer og finner ulike løsningsforslag, til hvordan en modell kan bygges i praksis. Den lager grundige analyser og skisser og kan hjelpe til med hva som helst.

Være en dinosaur eller være med på revolusjonen? Ved hjelp av kunstig intelligens kan det eksempelvis stilles inn dato og tidspunkt for å se hvordan lys, sol og skygge faller på ulike tidspunkt i løpet av dagen. Dette er nyttig informasjon for eiendomsutviklere. Spacemaker presenterer ekstreme tilfeller av nytenkning og innovasjon.

Bedriften vokser seg større, og innovasjonsnivået har ingen grenser. Hofsgaard forteller om entusiastiske kunder og skryter av arbeidet programvaren kan utføre. På spørsmål om Spacemakers status, svarer jentene at software-lisensen selges til boligutviklere i Norge og Sverige, men at planen er å nå ut til prosjekter i Norden innen 2019 er over. Jentene er optimistiske, og som vinnere av årets innovasjonspris, later det til at byggenæringen også viser interesse.

– Så er bare spørsmålet om man vil være en dinosaur eller være med på revolusjonen, smiler Bøhler.

Andre ser også nødvendigheten med endringerStatsbygg har også fokus på digitalisering og innovasjon. Statsbygg har startet prosjektet DigiBygg - en papirløs byggeplass. Prosjektene dropper bruken av papir, og digitalisering tar overhånd.

– Papirløs byggeplass er en viktig del av hvordan man bruker den digitale informasjonen gjennom hele verdikjeden. Dette vil spare tid og penger, samt forbedre HMS-arbeid på byggeplassen, sier Anett Andreassen, direktør i Statsbygg.

Hun forteller at Statsbygg satser stort på digitale tvillinger. Målet med digitaliseringen i byggenæringen, er å alltid ha oppdaterte digitale tegninger og bedre kvalitet på byggeprosessen.

Går som planlagt
Statsbyggs første papirløse byggeplass ble gjennomført på Høyskolen i Remmen, i Østfold allerede i oktober 2017. Byggeprosessen tok omtrent ni måneder.

– Resultatene var såpass gode at vi ønsket å fortsette med dette, kommenterer Bjarni Einarsson, prosjektleder i Statsbygg.

Etter Remmen-prosjektet bestemte Statsbygg seg for å innføre en fullstendig digitalisert byggeplass på Gol stasjon. Der tok de inn flere elementer og la ut opsjoner på digital byggeplass. De utfordret også entreprenører til å komme med ideer som de kunne utvikle under prosessen. Innovasjonen hadde en smitteeffekt, og det ble mye samspill og engasjement rundt prosjektet.

Statsbygg er lokomotivet i byggenæringen, og den digitale revolusjonen som pågår ser lovende ut, mener Andreassen. Hun støtter blant annet Spacemakers teknologi og venter spent på fortsettelsen.

– Datamaskiner elsker matematikk og regning, og det er de mye bedre på enn oss mennesker. Spacemakers arbeid er veldig interessant. Jeg tror det kommer til å skje mye med kunstig intelligens fremover, avslutter Andreassen.