Enten du er byggherre, rådgiver eller entreprenør, har din innsats betydning. Ved å velge BREEAM-NOR tar du et aktivt valg for klima, økonomi og samfunn. Du signaliserer til samarbeidspartnere, leietakere og samfunnet at bærekraft ikke er et tillegg, men et fundament. Avbildet: Finalistene til BREEAM prisen 2025. Foto: Grønn Byggealianse
Sist oppdatert: 22-07-2025 Norsk Byggebransje

BREEAM-NOR: Nøkkelen til bærekraftige bygg i Norge

Bærekraft er ikke lenger et tillegg i byggeprosjekter, det er en forutsetning. Det  grønne skiftet må tas på alvor og alle må gjøre sin del.

I dette skiftet har BREEAM-NOR rollen som en rettesnor, men hva er egentlig BREEAM og hvorfor bør flere i byggebransjen ta det i bruk?

Hva er BREEAM?

BREEAM står for Building Research Establishment Environmental Assessment Method og ble utviklet i Storbritannia i 1990, som verdens første system for å vurdere byggs miljøprestasjon.

Siden den gang har BREAM  blitt et av de mest utbredte og anerkjente miljøsertifiseringssystemene internasjonalt.

BREEAM setter standarden for hvordan bygg bør planlegges, bygges og driftes med tanke på bærekraft.

Les også: Et viktig løft for eksisterende bygg

Systemet bygger på prinsipper som livsløpsanalyse, helhetlig miljøpåvirkning og tverrfaglig kvalitetssikring, og tilbyr et solid rammeverk for alle som ønsker å skape fremtidens miljøvennlige bygg.

BREEAM-prisen deles ut årlig til eiendomsutviklere og byggeiere som har investert i bærekraft og dokumenterer det gjennom sertifisering. Det er tre kategorier: årets BREEAM-NOR nybygg, årets BREEAM-NOR rehabilitering og årets hederspris BREEAM. Foto: Sara Aarøen Lien

Formål og virkeområde

Formålet med BREEAM er enkelt å forstå, men krevende å oppnå: å skulle redusere bygningers negative påvirkning på miljøet, samtidig som livskvalitet, ressursbruk og verdiskaping forbedres, er krevende. 

Det handler om langt mer enn energimerking, det er en helhetlig tilnærming til bærekraft i bygg. 

BREEAM vurderer hele byggets livssyklus: fra prosjektering, gjennom bygging, til drift og vedlikehold gjennom byggets levetid. 

Metoden kan brukes både ved nybygg og rehabiliteringer, og lar en måle hvor godt prosjektet ivaretar miljøhensyn innen ulike områder, fra energibruk, vannforbruk, videre til materialvalg og biologisk mangfold.

Hvordan fungerer BREEAM-NOR?

I Norge er det Grønn Byggallianse som forvalter BREEAM-NOR, en nasjonalt tilpasset versjon av det britiske originalsystemet. 

Siden 2011 har BREEAM-NOR blitt brukt på hundrevis av norske byggeprosjekter og systemet er i dag den mest brukte miljøsertifiseringen for bygg i Norge.

Det unike med BREEAM-NOR er at det er utviklet for norske forhold, både med tanke på klima, byggeteknikk og lovverk. Det gjør sertifiseringen mer relevant, realistisk og treffsikker. 

I tillegg gir det bransjen et felles språk for bærekraft i norske byggeprosjekter og styrker samspillet mellom byggherre, entreprenør, og rådgivere.

Hva vurderes for å oppnå BREEAM sertifisering?

BREEAM vurderer et bredt spekter av miljøaspekter for å danne et helhetlig bilde av byggets bærekraftige ytelse.

Hvert prosjekt får poeng i ulike kategorier som sammen avgjør hvilken sertifiseringsgrad bygget til slutt oppnår. 

Ulikt hva mange tror, handler det ikke bare om grønn teknologi, men om hvordan hele prosjektet gjennomføres, fra planlegging til drift.

Ledelse og organisering 

God ledelse og prosess er en grunnstein. Hvordan organiseres prosjektet? Er det tydelig ansvarsfordeling, kvalitetssikring og åpenhet? God prosjektledelse legger grunnlaget for bærekraftige valg i alle faser.

Helse og miljø 

Helse og innemiljø handler om hvordan bygget påvirker menneskene som skal bruke bygget. Er det godt dagslys, riktig temperatur, lavt støynivå og god ventilasjon?

Hvordan bidrar luftkvaliteten til trivsel, helse og produktivitet?

Energibruk 

Energieffektivitet vurderes nøye. Et bygg med lavt energibehov og smarte tekniske systemer sikrer ikke bare lavere klimafotavtrykk, det gir også lavere kostnader over tid. 

Trafikk/transport 

Transport handler om tilgjengelighet. Har bygget gode forbindelser til kollektivtrafikken? Er det lagt til rette for sykling og gange, slik at man reduserer avhengigheten av bil for brukere av bygget?

Vannforbruk

Vannforbruk måles både i mengde og effektivitet. Lekkasjeovervåkning, vannbesparende armatur og smarte systemer for vannhåndtering er viktige faktorer. Hvordan kan man kombinere komfort og ansvarlig forbruk?

Materialer og avfall 

Materialvalg og avfallshåndtering står naturlig nok sentralt i en BREEAM-NOR vurdering. Hva er miljøpåvirkningen gjennom hele materialets livssyklus? Kan det gjenbrukes eller resirkuleres?

Gode løsninger for avfall i både bygge- og driftsfasen er også avgjørende for et sirkulært bygg.

Natur

Grunn og økologi handler om arealbruk og hvordan bygget påvirker naturen rundt seg. Kan man bevare grøntområder, sikre naturlig drenering eller gjenopprette biologisk mangfold?

Forurensning 

Forurensning dekker alt fra støy og støv til kjemikalier og utslipp. Hvordan kan man planlegge, bygge og drifte et bygg som reduserer belastningen på nærmiljøet?

Samlet gir disse kategoriene et nyansert bilde av hvor bærekraftig bygget faktisk er, både under bygging og ved drift.

Kanskje viktigst av alt, de ulike kategoriene viser tydelig hvor det er forbedringspotensial. 

BREEAM gjør det mulig å stille de riktige spørsmålene tidlig, slik at bærekraftige løsninger kan gjennomføres og ikke bare bli en ettertanke.

Rehabilitering av Stenersgata 1-3 har omfattet fem bygg som er bygget sammen rundt et atrium med glasstak og en 28 meter høy plantevegg. Resultatet er BREEAM-NOR Excellent og finalist i kåringen av Årets BREEM-NOR bygg 2025. Foto: Knut Neerland

Sertifiseringsnivåer – fra godkjent til fremragende

BREEAM opererer med fem nivåer av sertifisering: Pass (30 %), Good (45 %), Very Good (55 %), Excellent (70 %) og Outstanding (85 %). 

Det er byggets oppnådde poengsum i de ulike kategoriene avgjør hvilket nivå som til slutt oppnås.

Det endelige sertifikatet bekrefter at bygget holder en dokumentert miljøstandard. Desto høyere nivå, desto høyere prestisje og høyere verdi.

For byggherre og eiendomsaktører gir en BREEAM-sertifisering en betydelig markedsfordel gjennom økt leieaktivitet og bedre dokumentasjon ved salg.

Sertifiseringsnivå Minstekrav (poeng) Beskrivelse
Pass 30 % Grunnleggende miljøtiltak er dokumentert. Viser vilje til bærekraft, men uten store markedsfordeler.
Good 45 % Tydelige bærekraftstiltak. Viser strukturert arbeid med miljøytelse og styrker byggets troverdighet.
Very Good 55 % Anerkjent kvalitetsnivå i Norge. Helhetlig miljøtilnærming, gjerne brukt i offentlige prosjekter.
Excellent 70 % Avansert miljøprestasjon. Krever helhetlig strategi, god prosjektledelse og samarbeid på tvers.
Outstanding 85 % Toppnivå globalt. Krever innovasjon, samfunnsnytte og eksepsjonell miljøytelse. Gir stor markedsverdi.

BREEAM-NOR Pass – 30 %

Dette er det laveste sertifiseringsnivået som representerer et minimum av bærekraftige tiltak. For å oppnå “Pass” må bygget dokumentere at det tilfredsstiller grunnleggende krav innenfor flere av BREEAMs hovedkategorier. 

Selv om dette nivået ikke nødvendigvis gir et konkurransefortrinn i markedet, viser det en vilje til å jobbe strukturert med miljøpåvirkning.

Det er ofte brukt som utgangspunkt i prosjekter hvor bærekraft tidligere ikke har vært fokusert på. 

BREEAM-NOR Good – 45 %

“Good” innebærer at bygget har gjennomført og implementert flere vesentlige bærekraftige tiltak, og har oppnådd poeng for miljøytelse utover de mest grunnleggende kravene. 

BREEAM-NOR Good er et bevis på at bærekraft har vært en avgjørende del av beslutningsgrunnlaget. Dette nivået vil helt klart kunne bidra til økt tillit både blant brukere og investorer.

Nivået krever systematisk dokumentasjon og planlegging, spesielt innen områder som energi, transport, og innemiljø.

BREEAM-NOR Very Good – 55 %

Dette nivået er anerkjent som et kvalitetsstempel i både offentlige og private byggeprosjekter.

Bygget må kunne vise til omfattende innsats på tvers av alle BREEAM-kategorier og dokumentere miljøgevinster både i bygge- og driftsfasen. 

Å oppnå “Very Good” signaliserer at bærekraft har vært integrert i hele prosjektet..

BREEAM-NOR Excellent – 70 %

“Excellent” oppnås kun av prosjekter som setter bærekraft svært høyt på agendaen og som har gjennomført en lang rekke tiltak som strekker seg utover standard praksis. 

BREEAM-NOR Excellent krever duktig prosjektledelse, helhetlig planlegging og tett samarbeid mellom alle fag.

Bygg som oppnår dette nivået, oppnår ofte høyere markedsverdi, lavere driftskostnader og sterkere posisjon i utleiemarkedet. 

Det er også et tydelig signal til leietakere og partnere om et ambisiøst miljøengasjement.

Powerhouse Kjørbo-Norges første BREEAM outstanding 2015.
Powerhouse Kjørbo var et av Norges første BREEAM outstanding bygg tilbake i 2015. Bygget var en milepæl i utviklingen av bærekraftige oppgraderingsløsninger for eksisterende bygg. Foto: Inge Trondsen

BREEAM-NOR Outstanding – 85 %

Dette er det høyeste sertifiseringsnivået og er forbeholdt de aller mest bærekraftige byggene i verden. Å oppnå BREEAM-NOR Outstanding krever banebrytende løsninger og innovasjon gjennom hele byggeprosessen. 

I tillegg til høy ytelse i alle kategorier, må bygget dokumentere hvordan det bidrar til samfunnsnytte, lavere klimarisiko og bedre livskvalitet for brukerne.

“Outstanding” er krevende å oppnå, men gir et betydelig konkurransefortrinn og er et tydelig symbol på lederskap for en grønnere bransje.

BREEAM – mer enn bare nybygg

BREEAM-NOR er et kjent verktøy for nybygg og større rehabiliteringsprosjekter, men bærekraft stopper ikke ved ferdigstillelse. 

For byggherrer, eiendomsforvaltere og kommuner finnes det en rekke relevante BREEAM-verktøy som kan hjelpe dem utvide bærekraftstenkningen til hele eiendommens levetid og påvirkning.

BREEAM-NOR In-Use

Et bygg er ikke bærekraftig, utelukkende basert på at det ble oppført etter miljøvennlige prinsipper.

Drift og vedlikehold har også stor betydning for både miljøpåvirkning, kostnader og brukeropplevelse gjennom byggets levetid. 

BREEAM-NOR In-Use er utviklet for eksisterende bygg og gir verktøy for å vurdere og forbedre bærekraften mens bygningsmassen er i drift. 

Det gir eier og forvalter konkret innsikt i alt fra energibruk og avfallshåndtering til inneklima og leietakerforhold. Sertifiseringen er modulbasert og enkel å ta i bruk, og er særlig nyttig for eiendomsporteføljer, næringsbygg og offentlige bygg.

Fikk du med deg: Historisk BREEAM-NOR sertifiseringen 

Når Bodø Innovation Gate (BIG) sto klart i mai 2021 og var den gang verdens nordligste næringsbygg med BREEAM-NOR Excellent-sertifisering. Foto: Hundholmen Byutvikling AS

BREEAM Communities

Hvordan bygge bærekraftige nabolag, ikke bare enkeltbygg?

BREEAM Communities er et verktøy for utvikling av hele områder og bydeler, med mål om å sikre helhetlig bærekraft i planprosessen. 

Det vurderer både sosiale, økonomiske og miljømessige faktorer i alt fra tomtevalg og infrastruktur til brukerinvolvering, og mobilitetsløsninger for brukerne. 

Verktøyet er spesielt aktuelt for større områder som nye boligfelt og transformasjonsprosjekter hvor samarbeid mellom kommune, utbygger, og lokalsamfunn er avgjørende.

Granåsen idrettspark verdens første BREEAM-miljøsertifiserte hopparena
Granåsen idrettspark i Trondheim er verdens første BREEAM-miljøsertifiserte hopparena. Foto: Grønn Byggealianse 

BREEAM Infrastructure

Også veier, tunneler, jernbane, kraftverk og annen infrastruktur påvirker klima, og miljø.

BREEAM Infrastructure, tidligere kjent som CEEQUAL, er rettet mot planlegging, bygging og vedlikehold av infrastrukturprosjekter.

BREEAM Infrastructure vurderer ikke bare miljøpåvirkning, men også naturinngrep, lokal forankring, risikohåndtering og samfunnseffekt.

Dette gir offentlige og private byggherrer et rammeverk for å planlegge og gjennomføre store tekniske prosjekter med langt bedre bærekraftfokus, og bedre dokumentasjon.

Helsefremmende bygg og WELL

Mens BREEAM først og fremst vurderer miljø- og ressursbruk, går WELL Building Standard dypere inn i hvordan bygg påvirker menneskers helse, og livskvalitet.

WELL fokuserer tyngre på parametere som luft, lys, vann, bevegelse, ernæring, psykisk helse og fellesskap, og brukes ofte i kombinasjon med BREEAM-NOR.

Resultatet er bygg som ikke bare er grønne, men som aktivt fremmer bedre helse, trivsel og produktivitet. WELL er således spesielt relevant i kontorbygg, skoler, helsebygg og andre arenaer hvor mennesker oppholder seg over tid.

Mer enn bare tekniske løsninger

Bærekraft handler ikke bare om grønne, tekniske løsninger, men om hvordan bygg og områder fungerer i virkeligheten, i drift, i nabolag og i folks hverdag. 

Ved å kombinere BREEAM NOR med In-Use, Communities, Infrastructure og WELL kan du som byggherre ta ansvar for hele verdikjeden, og ta ansvar for å bygge en grønnere fremtid, for alle. 

Hva skiller BREEAM-NOR fra internasjonal BREEAM?

Mens den internasjonale versjonen av BREEAM brukes globalt, er BREEAM-NOR skreddersydd for Norge.

Det betyr at vurderingskriteriene tar hensyn til norske tekniske forskrifter, klimaforhold og praksis i bransjen.

Fordelen? Det blir enklere å få uttelling for allerede eksisterende krav i norske bygg, mens man på samme tid gir tydeligere føringer for mer målrettede tiltak.

Resultatet er bedre prosjektstyring, færre kostbare feil og et sertifikat som faktisk speiler norske ambisjoner, og verdier.

Fredrik Selmers Vei 4: De opprinnelige blokkene fra 1982 ble totalrehabilitert i 2015 og oppnådd BREEAM-NOR In-Use very good i tillegg til energiklasse A og passivhusstandard. Foto: Entra

Hvorfor satse på BREEAM-NOR?

Å velge BREEAM-NOR er ikke bare et valg for miljøet og status, det er en investering i kvalitet, lønnsomhet og fremtidig konkurransekraft. 

For deg som byggherre, enten du planlegger nybygg eller rehabilitering, gir BREEAM NOR et strukturert og dokumenterbart rammeverk som kan løfte prosjektet fra godt til fremragende.

Lavere driftskostnader og høyere effektivitet

Bygg som er planlagt og oppført etter BREEAM-NOR standarder bruker mindre energi, vann og ressurser, og ikke som et resultat av tilfeldigheter, men fordi det er planlagt og dokumentert fra dag en. 

Redusert energibruk, smartere tekniske systemer og lavere vedlikeholdsbehov vil sikre betydelige besparelser over byggets levetid.

Økt eiendomsverdi og bedre investeringsgrunnlag

BREEAM-sertifisering er et tydelig kvalitetsstempel i markedet. Eiendommer som kan dokumentere høy miljøstandard tiltrekker seg investorer, leietakere og kjøpere som søker bærekraftige løsninger, både av regulatoriske, økonomiske og etiske grunner. 

Bedre inneklima gir bedre helse og trivsel 

God ventilasjon, riktig belysning, akustisk komfort og bruk av ikke-giftige materialer er ikke luksus, det er en investering i menneskers helse, trivsel og produktivitet. 

Gikk du glipp av: Betonmast har bygd Norges grønneste kontorbygg

For næringsbygg vil dette kunne føre til lavere sykefravær, høyere effektivitet og økt tilfredshet blant brukerne.
Sterkere posisjon i markedet og anbud

I et marked hvor miljøprestasjon blir stadig viktigere i offentlige og private anskaffelser, gir BREEAM-NOR deg en tydelig konkurransefordel. 

Stadig flere utbyggere og offentlige aktører stiller nå krav til sertifisering, og med BREEAM-NOR er du bedre posisjonert til å vinne frem i anbud og konkurranser.

Full kontroll og mindre risiko

BREEAM-NOR er strukturert slik at det gjør det lettere å følge opp miljømål gjennom hele prosjektet.

Det gir bedre prosjektstyring, reduserer faren for feil og forsinkelser, og gir trygghet til både byggherre, rådgivere og sluttbrukere.

BREEAM-NOR - en strategi for å bygge smartere

Spør deg selv: Er det virkelig bærekraftig å ikke tenke bærekraftig? Har du råd til å la være, når kravene skjerpes, kundene blir mer bevisste og driftkostnadene må ned?

Å satse på BREEAM-NOR betyr at man tar et aktivt ansvar for miljøet, økonomien og menneskene som skal bruke bygget gjennom hele levetiden. 

Du kan forme fremtiden med BREEAM NOR

Enten du er byggherre, rådgiver eller entreprenør, har din innsats betydning. Ved å velge BREEAM-NOR tar du et aktivt valg for klima, økonomi og samfunn. 

Du signaliserer til samarbeidspartnere, leietakere og samfunnet at bærekraft ikke er et tillegg, men et fundament.

Så, hva kan du gjøre i neste prosjekt? Kan du utfordre deg selv og teamet til å nå «Very Good», kanskje «Excellent», eller til og med «Outstanding»?

Fremtiden bygges nå og BREEAM-NOR er et av de beste verktøyene vi har for å sikre at den blir grønn.