
- Brannsikkerhet er ikke en kostnad vi har råd til å kutte, sier Jørn Davidsen, styreleder i Brannfaglig fellesorganisasjon. Foto: BFO
Sist oppdatert: 03-07-2025 Pressemelding
Brannsikkerhet kan ikke være valgfritt
– svar til utspill om å kutte sikkerhetskrav I boligbygg.
Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO) reagerer på forslaget fra Selvaag Bolig om å fjerne krav til blant annet sprinkleranlegg i nye boligblokker.
- Dette er et farlig spor å gå inn på. Brannsikkerhet er ikke en kostnad vi har råd til å kutte, sier Jørn Davidsen, styreleder i BFO.
Sprinkleranlegg redder både liv og verdier
- Regjeringen satte i mars 2024 en nullvisjon for at “Ingen skal omkomme eller bli skadet i brann”.
Den visjonen forplikter både myndigheter og utbyggere. Sprinkleranlegg redder både liv og verdier.
Kravet om sprinkleranlegg i nye boligbygg ble innført i 2010 etter langvarig faglig og politisk prosess. Det er et målrettet tiltak for å redde liv, særlig blant sårbare grupper.
Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at:
- Rundt 75 prosent av dem som omkommer i brann er eldre, pleietrengende eller personer med funksjonsnedsettelse. Vi har også en økende gruppe med redusert boevne.
- Sprinkleranlegg reduserer risikoen for dødsfall i boligbranner med opp mot 80 prosent viser flere internasjonale uavhengige rapporter.
Å foreslå å fjerne slike krav i en tid hvor stadig flere eldre skal bo hjemme lenger, undergraver innsatsen for å sikre trygge boliger for alle.
Vi må effektivisere, ikke redusere sikkerheten.
BFO har forståelse for at byggekostnader og boligtilgang er utfordringer samfunnet må løse, men løsningen er ikke å kutte sikkerhetskrav.
Vi må heller:
- Forenkle og effektivisere byggesaksbehandling
- Gi bedre rammebetingelser for boligbygging
- Sikre teknologi- og materialvalg som kombinerer sikkerhet og kostnadseffektivitet
Det antydes i utspillet at kravet til sprinkleranlegg er kommet som et resultat av lobby fra leverandørindustrien.
Dette er en forenkling av virkeligheten og gir et lite korrekt bilde av den faglige prosessen som ledet frem til innføring av kravet.
Ikke sammenlign med lavere standarder
Sammenligningen med Sverige, som ikke har like strenge krav til sprinkling, er ikke et holdbart argument.
Norge har vært et foregangsland innen brannsikkerhet, vi var blant de første som innførte krav til røykvarslere, og har halvert antall omkomne i brann siden 1970-tallet.
Dette har riktignok vært en tilsvarende trend i de fleste vestlige land, men Norge har fortsatt en vei å gå på brannsikkerhet med høyere dødelighet forårsaket av brann enn andre europiske land vi ønsker å sammenligne oss med.
Det er langt sterkere krav til ubrennbar konstruksjon i våre naboland og sammenligning med krav i disse bygg blir heller ikke direkte sammenlignbar.
Stort behov for tverrfaglige samarbeid
BFO består av medlemmer som både utvikler, bygger, drifter og eier bygg og anlegg.
Vi ser et stort behov for å utvikle og øke det tverrfaglige samarbeidet under prosjektering og bygging, samt at bestillerkompetansen innen brannsikring er mangelfull.
Det er et potensiale for å redusere byggekostnadene ved å redusere feil og mangler under byggeprosessen ved bedre planlegging og tverrfaglig samarbeid.
Manglende kontroller av utførelse, blant annet på den passive brannsikringen i norske bygg, har medført en skremmende mangel på den totale brannsikkerheten.
Noe som går ut over både liv, helse, miljø og materielle verdier. Spredning av røyk og gass tar liv, skader helse, og branner skaper traumer langt utover de fysiske skadene.
- Vi skal ikke senke lista fordi andre land har lavere ambisjoner. Tvert imot bør vi være stolte av å gå foran, sier Jørn Davidsen.
Et felles ansvar
Brannsikkerhet er et felles ansvar mellom myndigheter, utbyggere og fagmiljø.
BFO støtter regjeringens gjennomgang av regelverk for å sikre at kravene er forholdsmessige og målrettede, men det må aldri skje på bekostning av folks liv og helse.
Jørn Davidsen, styreleder
Brannfaglig Fellesorganisasjon