Fremtiden for solceller i Norge: - Vi har kommet langt, men har fortsatt en vei å gå. Mange byggherrer og totalentreprenører kunne med fordel involvert fornybare eksperter tidligere i nybygg og rehabiliteringsprosjekter, sier Stian Tollisen, fagleder elektro i Skarpnes AS. Foto: Skarpnes
Sist oppdatert: 20-12-2024 Bransjeprat
Faglederen som lever for sol
Stian Tollisen, fagleder elektro i Skarpnes AS, har i snart to tiår jobbet som elektriker, elektroinstallatør og ingeniør.
De siste ni årene har han spesialisert seg på solcelleinstallasjoner og fornybare energiløsninger.
Hans dedikasjon til faget er tydelig, både i hans arbeidshistorie og engasjement for innovative løsninger innen bærekraftige bygg.
Foto: Skarpnes
En reise mot sol og bærekraft
Tollisen startet karrieren som lærling og elektriker før han tok videreutdanning og fikk installatørgodkjenning.
Etter å ha jobbet som fagansvarlig i mindre bedrifter, tok han steget over til fornybarsektoren, hvor han jobbet med både offshore vind og solenergi.
- Jeg begynte med solceller i 2015 og det har vært en fantastisk reise, forteller Tollisen.
- EU TilePlus var en medvirkende årsak til at jeg takket ja til stillingen i Skarpnes. Vi søkte om EU midler sammen med vår tyske partner Autarq GmbH og Universitetet i Ålborg (AAU).
- Målet er å fremme bygningsintegrerte solcelleløsninger (BIPV). Denne teknologien integrerer solceller direkte i byggematerialene, noe som gir både estetiske og praktiske fordeler.
Foto: Skarpnes
Solceller som en helhetlig løsning
Skarpnes AS har vært en pioner i Norge på bygningsintegrerte solcelleløsninger og Tollisen peker på fordelene ved å velge integrerte takstein med solceller fremfor tradisjonelle, frittliggende paneler.
- Fordelen med integrerte løsninger er blant annet at systemet er beskyttet mot klimaoverlast, det gir en systemgaranti på 30 år og produserer strøm i over 40 år, forklarer han.
Tollisen understreker også at en solid leverandørgaranti er avgjørende, spesielt i et marked hvor flere aktører har måttet kaste inn håndkleet de senere årene.
Innovasjon og samarbeid på tvers av EU
Gjennom et EU-prosjekt har Skarpnes utviklet nye produkter og produksjonslinjer, samtidig som de har fokusert på bærekraftige materialer og lokal verdiskaping.
Tollisen trekker frem viktigheten av europeiske og norske leverandører, spesielt etter erfaringene de gjorde seg under korona-pandemien, hvor globale forsyningskjeder ble utfordret.
- Offentlig sektor har blitt flinkere til å vektlegge bærekraft og lokal produksjon. Kirker, borettslag og næring. Berg kirke i Trondheim ble ferdigstilt i oktober med fullintegrert (BIPV) solcelleanlegg levert av Skarpnes.
- Helintegrerte løsninger er veien å gå, og løsningen vår er godkjent av Riksantikvaren. Det bør absolutt være aktuelt i verneverdige områder og bygg.
- Med nye EU-krav blir det et krav om solceller på alle nye offentlige bygg og ved rehabilitering, sier han.
Foto: Skarpnes
Norm arbeid og tverrfaglighet
Tollisen er også leder for normkomiteen NK82, som jobber med å tilpasse internasjonale standarder for solcelleinstallasjoner til norske forhold.
- Det er en stor fordel å ha et bredt nettverk i bransjen. Vi sitter rundt 50 personer i komiteen, alt fra ingeniører til elektrikere og som alle jobber for å fremme sikkerhet, og kvalitet i bransjen.
- Tverrfaglig kompetanse og forståelse av klima er nok vårt største fortrinn i Norge, sier han.
Fremtiden for solceller i Norge
- Vi har kommet langt, men har fortsatt en vei å gå. Mange byggherrer og totalentreprenører kunne med fordel involvert fornybare eksperter tidligere i nybygg og rehabiliteringsprosjekter.
Til tross for utfordringer peker Tollisen på en lys fremtid for solenergi i Norge.
- Ny teknologi og økt bevissthet rundt bærekraft driver utviklingen fremover. Skarpnes AS lanserer kontinuerlig nye produkter for å møte både tekniske og estetiske krav.
- Vi ser en økning i etterspørselen fra både offentlige og private aktører. For oss handler om å skape løsninger som ikke bare er bærekraftige, men også lønnsomme over tid, avslutter han.