- Mine viktigste take-aways fra første kvartal 2024 er den bedre, enn forventede ordreinngangen på 9 milliarder dollar, positiv «book-to-bill» på 1,14 og rekordhøy operasjonell EBITA-margin samt den frie kontantstrømmen på 551 millioner dollar, som er en sterk levering for første kvartal, sier Björn Rosengren, CEO ABB. Foto: ABB
Sist oppdatert: 18-04-2024 Pressemelding 

Positiv “book-to-bill” for ABB

- Til tross for de høye sammenligningstallene viser resultatet for første kvartal at året har startet bra, med sterkere ordreutvikling enn forventet, rekordhøy margin og sterk kontantstrøm.

- Det gir oss nok trygghet til å øke marginforventningene våre for 2024. 

  • Ordrer 8 974 millioner dollar, 5%; sammenlignbart1  -4%
  • Inntekter 7 870 millioner dollar, 0%; sammenlignbart1 +2%
  • Driftsinntekter 1 217 millioner dollar; margin 15,5%
  • Operasjonell EBITA1 1 417 millioner dollar; margin1 17,9%
  • Resultat per aksje 0,49 dollar; -12%2
  • Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter 726 millioner dollar; +157%

Konsernsjefens sammendrag

- Mine viktigste take-aways fra første kvartal 2024 er den bedre, enn forventede ordreinngangen på 9 milliarder dollar, positiv «book-to-bill» på 1,14 og rekordhøy operasjonell EBITA-margin samt den frie kontantstrømmen på 551 millioner dollar, som er en sterk levering for første kvartal.

- Vi publiserte vår bærekraftsrapport, der et høydepunkt var beviset på et av våre kjerneverditilbud til kunder – reduserte klimagassutslipp.

- Fra produkter solgt i 2023, og gjennom deres livssyklus, gjorde vi det mulig for kundene våre å unngå 74 megatonn klimagassutslipp.

- Med dagens totale 139 megatonn, er vi på god vei mot vår ambisjon om å hjelpe kunder med å unngå 600 megatonn CO₂e-utslipp i løpet av levetiden til produkter solgt fra 2022 til 2030.

- Ordreinngangen falt som forventet fra fjorårets rekordhøye sammenlignbare tall, men nedgangen var begrenset til 5 prosent (4 prosent på sammenlignbart grunnlag).

Med respekt for fortiden og ambisjoner for fremtiden har Steni utviklet en helt ny fargekolleksjon, i samarbeid med Skandinavias ledende ekspert innen farger og arkitektur.

- For å oppsummere kvartalet ser vi en fortsatt høy kundeaktivitet innen prosjekt- og systemområdene, og den positive ordreutviklingen i Electrifications kortsyklusvirksomheter er oppmuntrende.

- Så selv om ABBs totale ordreinngang falt i første kvartal, føler jeg meg enda mer trygg på 2024 enn jeg gjorde ved starten av året.

- Det var imponerende å se ny rekordhøy ordreinngang både i forretningsområdene  Electrification og Motion. Ordreinngangen for Process Automation gikk ned fra de rekordhøye sammenlignbare tallene, men holdt seg stort sett på linje med de sterke nivåene de siste kvartalene.

- I begynnelsen av dette året sa vi at fjerde kvartal ville være bunnen for ordreinngangen innen Robotics & Discrete Automation.

- Det viste seg å stemme og som forventet økte ordreinngangen inn i første kvartal. Imidlertid gikk ordreinngangen kraftig ned sammenlignet med året før ettersom kundene går tilbake til normale kjøpsmønstre etter en periode med forhåndskjøp.

- Inntektene holdt seg stabile (opp 2 prosent sammenlignbart), og den sammenlignbare veksten ble støttet likt av pris og volum.

- Jeg er glad for at bruttomarginen økte med 270 basispunkter til 37,3 %, støttet av en positiv utvikling i alle forretningsområder.

- En mer effektiv utførelse av litt høyere volum og pris bidro til at operasjonell EBITA-margin økte med 160 basispunkter til nye rekordhøye 17,9 prosent.

- Etter mitt syn er dette et godt tegn på at det fortsatt er marginpotensial i ABB og at vi på mellomlang sikt kan gjøre forbedringer innenfor rammen av det nye målområdet med høyere marginer, som ble annonsert i november.

- Den sterke kontantstrømmen, som startet året, setter oss i  en god posisjon for det vi forventer skal bli nok et år med god, fri kontantstrøm, minst på nivå med fjoråret.

- Å bruke kontantstrøm til å utvide kunnskap og geografisk tilstedeværelse er en viktig måte å skape langsiktig verdi for aksjonærene.

- Det var hyggelig å kunngjøre oppkjøpet av SEAM. Det vil legge til tjenester innen energiforvaltning og rådgivning til kunder i industribygg og næringseiendomsmarkeder, til divisjonen Electrification Service.

- Vi har en god pipeline av potensielle oppkjøp, inkludert noen som er litt større enn de fleste av de som nylig har blitt annonsert.

- Aksjetilbakekjøpsprogrammet er et verktøy for å distribuere kontantoverskudd og vi annonserte nok et årlig program på opptil 1 milliard dollar, som ble lansert 1. april.

- Størrelsen på programmet er på linje med foregående år, selv om tidsrammen for gjennomføring er kortere ettersom den løper til slutten av januar 2025, for å samsvare med kunngjøringen av resultater for fjerde kvartal 2024 og forslag til utbytte for 2024.

- I løpet av kvartalet kunngjorde vi min beslutning om å gå av som konsernsjef i ABB. Jeg fortsetter som vanlig frem til slutten av juli, når Morten Wierød overtar tømmene, og deretter vil jeg støtte overgangen i en rådgivende rolle ut året.

- Jeg er glad for å se Morten ta dette steget og jeg er overbevist om at ABB Way-driftsmodellen vil bli enda mer forankret i våre måter å jobbe på under hans allerede beviste, gode ledelse.

- Selv om vi beklager Tarak Mehtas avgang, ønsker jeg å gratulere ham med hans nye mulighet utenfor ABB.

- Tarak har på enestående vis bidratt til selskapets suksess, og jeg ønsker ham alt godt for hans videre reise.

- Prosessen med å finne nye ledere til forretningsområdene Electrification og Motion pågår og Morten har som mål å ha et komplett team på plass når han tar over i august.

Byggeplasser er travle knutepunkter med høy aktivitet, mange arbeidere, materialer og tunge maskiner i konstant bevegelse. I dette kaoset er det lett at ømfintlig utstyr som heiser blir utsatt for skade.

Utsikter

I andre kvartal 2024 forventer vi en middels ensifret sammenlignbar vekst i inntekter og den operasjonelle EBITA-marginen vil være litt høyere enn i første kvartal 2024.

For hele året 2024 forventer vi en positiv «book-to-bill», vekst på cirka 5 prosent i sammenlignbare inntekter, og en operasjonell EBITA-margin på cirka 18 prosent.