-Jeg kunne ønske vi fikk mer informasjon om bygg og anlegg allerede på ungdomsskolen. Det føles som at jeg i siste liten fant muligheten til å kombinere det beste av to verdener for min del. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 21-06-2022

Med fagbrev i bunn er jobbmulighetene ubegrenset!

Dere som følger oss vet at vi elsker sosiale medier. Den sosiale tilstedeværelsen skaper uvurderlige møter med mennesker og bedrifter som gjør inntrykk.

Birk Bjørnstad er et lysende eksempel på dette. Dialogen startet på LinkedIn etter et innlegg om Norges Hyggeligste Håndverker.

-Jeg har fulgt Norsk Byggebransje en stund og synes dere legger ut mye spennende innhold.

-Som tømrer har jeg følt på mestringsfølelsen man får som håndverker, men visste lite om yrket før videregående. Det er veldig viktig med mer informasjon, skrev Bjørnstad til oss.

Selvsagt måtte vi ta en bransjeprat. Hvorfor valgte du håndverksbransjen?
-Jeg har likt fysisk arbeid helt siden jeg var liten. Bestemor har skog og jeg fikk tidlig være med å felle trær. Det startet med muskelkraft og håndsag, men etterhvert fikk jeg gå over til motorsag, ler han.

-Personlig er jeg like glad i realfag og visste at jeg ville studere, men jeg savnet mer informasjon på ungdomsskolen om hvilke muligheter jeg hadde til å kombinere ulike retninger.

-Det er mye fokus på teoretiske fag i ungdomsskolen og altfor lite på de praktiske fagene. Jeg tror spranget til rene yrkesfag blir for stort for mange.

-For meg ble en besøksdag på Nesbru videregående skole avgjørende. Det var rett før siste søknadsfrist til videregående og plutselig visste jeg at her var studiet for meg. 

-Som håndverker jobber du ikke bare med hendene, du må kunne lese og forstå tegninger, samarbeide med andre fagområder, ha kunnskap om lover og regler osv. Foto: Privat 

-Et 4-årig studie som kombinerer bygg og anlegg, og generell studiekompetanse med fordypning i realfag.

(YSK/TAF) Første halvåret ble tilbragt på skolen, deretter fikk vi gå 2 uker i lære og 2 uker på skolen fram til fagbrevet var i boks.

-Løsningen gjorde at jeg fikk ta alle fagene jeg trengte for å kunne gå videre på universitet, som alltid
var min plan.

-Vi hadde en fantastisk kontaktlærer, Kjell Hvesser. En veldig flink lærer som bidro til at klassen ble veldig sammensveiset. Han forberedte oss godt til læretiden og lærte oss utrolig mye i løpet av årene vi hadde han som lærer. Vi fikk dra på bedriftsbesøk hos Glava, Velux og andre.

-Parallelt fikk jeg lære et yrke fra bunnen av, jobbe sammen med og lære av dyktige håndverkere.

-Selv var jeg i to ulike bedrifter under læretiden, begge hadde rundt 12 ansatte så man fikk tillit, ansvar og utfordringer så det holdt.

-Den praktisk erfaring er veldig verdifull både som tømrer og ved videre studier.

-Jeg kunne ønske vi fikk mer informasjon om bygg og anlegg allerede på ungdomsskolen. Det føles som at jeg i siste liten fant muligheten til å kombinere det beste av to verdener for min del.

-Tenk om jeg hadde gått glipp av den sjansen?

Veien videre
-Med yrkesfag og fagbrev i bunn er mulighetene nærmest ubegrenset videre i karrieren. Det er få ingeniører som er så ettertraktet som de som har et fagbrev og praktisk erfaring i bunn.

-Jeg valgte å studere videre mens studieteknikk, matte og fysikk satt friskt i minne. I dag studerer jeg Bygg- og miljøteknikk i tillegg til Samfunnsøkonomi ved NTNU Trondheim.

-Hovedfokus er bygg- og miljøteknikk, men jeg har også interesse for økonomi, så da måtte det bli en kombinasjon der også, smiler han.

Norges hyggeligste håndverker 2022

-Mange tenker nok at når man starter på yrkesfaglige linjer så låser man seg til å bli håndverker resten av livet, men det er langt fra sannheten.

-Se f.eks på bygg og miljøteknikk ved NTNU. Studiet er 5 årig, veldig bredt og omfatter det meste av byggebransjen. Etter 2 år kan man gå i ulike retninger innenfor studiet. Veg, transport & geomatikk, bygg & anlegg, konstruksjon, vann & miljø eller kyst & arktisk.

-Mulighetene videre er virkelig uendelige. Selv vet jeg at fremtiden er i byggebransjen der det er et hav av ulike jobber.

Sommerjobb hos Skanska
-Skanska kom på en karrieredag på skolen. Der pratet jeg med en HR sjef som presenterte firma og
karrieremuligheter.

-Jeg fikk et veldig godt inntrykk av arbeidsmiljø, fokus på bærekraft og veldig høyt fokus på HMS. Det er viktig. De har også hatt mange spennende prosjekter, det hjelper også.

-Nysgjerrigheten ble vekket, jeg sendte en søknad, kom på intervju og nå har jeg jobbet her i 2 uker.

-Det tilsvarer absolutt forventningene. Jeg har fått bruk for min tømrer utdannelse, samtidig som jeg har lært masse allerede som jeg vil få bruk for både videre i studiet og i arbeidslivet.

-Prosjektet jeg får jobbe med i sommer inkluderer 33 leiligheter. Vi er et team på 6 fra Skanska, på en byggeplass med masse dyktige fagfolk. Her dras det rør, ventilasjon og elektro for harde livet.

-Ferdigproduserte badekabiner er montert i så godt som alle leiligheter, yttervegger er satt opp og taket nærmer seg tett. Går alt etter plan skal man også i gang med blåseisolering før fellesferien.

-Snakker om allsidig erfaring, jeg har landet drømmejobben og får være med på utrolig mye forskjellige arbeidsoppgaver, forteller han entusiastisk.

Hva vil du si til de som skal velge utdanningsløp fremover?
-Du bør definitivt vurdere en praktisk rettet utdanning, svarer han direkte. Det er en uvurderlig fordel med fagbrev i bunn uansett hva du gjør videre. Jobbe videre som håndverker eller studere videre

-Sommerjobb hos Skanska tilsvarer absolutt forventningene. Jeg har fått bruk for min tømrer utdannelse, samtidig som jeg har lært masse allerede som jeg vil få bruk for både videre i studiet og i arbeidslivet. Foto: Privat

-Som tømrer har jeg fått mye mestringsfølelse.

-Man lærer noe hver dag, ser raskt resultater av jobben man gjør og arbeidsdagene er veldig varierte.

-I tillegg møter man mange flinke håndverkere som gjerne deler sin kunnskap med neste generasjon håndverkere.

-Som håndverker jobber du ikke bare med hendene, du må kunne lese og forstå tegninger, samarbeide med andre fagområder, ha kunnskap om lover og regler osv.

-Etterhvert er det lett å få ansvar og mulighet til ledererfaring i veldig ung alder.

-Det skader heller ikke å få betalt under utdannelsen og stå med fagbrev uten store studielån når man
er ferdig.

Leder du Skanska om noen år?
-He he, jeg kommer nok til å fortsette i byggebransjen i en eller annen form. Jeg er ferdig utdannet i 2025, da vil jeg ha en jobb som gir meg mulighet å være ute på byggeplass, slik at jeg aktivt kan bidra til fremdrift samtidig som jeg har teoretiske oppgaver, gjerne med lederansvar, avslutter Bjørnstad.

Birk Bjørnstads tips til deg som søker mer informasjon og byggfagene 
Utdanning.no har mye god informasjon om ulike studier, retninger og mulige jobber
● Sjekk nettsidene til større entreprenører, f.eks Veidekkes
Bygg Fremtiden