Prosjektleder Glenn Wiik er superstolt over å jobbe i et selskap som er langt frem i skoene når det kommer til elektrifisering og digitalisering med hjelp av SmartDok-appen. Foto: SmartDok
Sist oppdatert: 24-10-2023 Annonsørinnhold 

- Det fungerer kjempebra!

Med sitt fokus på nullutslipp og elektrifisering av maskinparken er Braathen Landskapsentreprenør AS kommet langt både med tanke på nullutslipp og digitale hjelpemidler som SmartDok-appen. 

Prosjektleder Glenn Wiik ga oss et innblikk i selskapets visjon, deres satsing på nullutslipp og hvordan de dokumenterer alt arbeid med digitale hjelpemidler.

Elektrifisering er nøkkelen

Braathen Landskapsentreprenør skiller seg fra sine konkurrentene ved å satse 100% på nullutslipp. Wiik forklarer at dette strategiske valget ble tatt tidlig.

- Vi bestemte oss ganske tidlig, skal vi gjøre dette så må vi gjøre det skikkelig.Med sterke fokus på nullutslipp, scorer Braathen høyt på poengsystemet som Oslo kommune har implementert for anbud.

- Vi driver stort sett med nullutslippsprosjekter, det har vi gjort siden 2020, og akkurat nå har vi seks prosjekter gående som alle er nullutslippsprosjekter, sier Wiik.

På soppdrag i Hovseterdalen, for Oslo kommune, ruller flere elektriske gravemaskiner. Wiik forklarer at de har ti til elleve elektriske maskiner i avdelingen og at de har rigget til med hurtiglading for maskinene.

- Anleggsarbeider Adrian Kurpiel dokumenterer mens maskinfører Robert Luczakde komprimerer. Han tar bilder av rørleggingen, forteller prosjektleder Glenn Wiik. Foto: SmartDok

Kun en dieseldrevet maskin igjen og den er til salgs

- Avdeling infrastruktur har vi kun elektriske maskiner. Det innebærer elektriske gravere, lastebiler og firmabiler. Samtidig har vi også samarbeidspartnere som har nullutslippsmetoder, som f.eks Steg entreprenør som kjører elektrisk utblokking, samt Kjeldaas AS som gjør elektrisk strømpe, sier Wiik.

- Vi har kun éen dieseldrevet maskin igjen og de står for salg! Det var naturlig nok litt skepsis i starten, men vi har erfart at de elektriske maskinene fungerer like godt som sine fossile brødre.

Dokumenterer alt med SmartDok

Braathen Landskapsentreprenør bruker SmartDok for å sikre grundig dokumentasjon av alle prosjektene sine og på prosjektet i Hovseterdalen i Oslo dokumenterer anleggsarbeider Adrian arbeidet sitt direkte i SmartDok-appen.

Når alt arbeidet utføres nede i bakken, er det ekstra viktig at dokumentasjonen kommer opp til overflaten.

- Jeg synes det er veldig lett å dokumentere i SmartDok-appen. Det er et godt verktøy som hjelper oss å kvalitetssikre arbeidet vårt, forteller Adrian

- Det går kjapt å dokumentere, slik at jeg kan komme fort tilbake til arbeidet i grøften igjen, legger han til.

Robert Luczak tar bildet av utført arbeid og legger det inn på korrekt prosjekt, rett i SmartDok-appen slik at Braathens har alt på sitt tørre. Foto: SmartDok

SmartDok dokumentasjon er nøkkelen til mindre reklamasjoner

Wiik forteller at det er viktig å dokumentere arbeidet nøye, for å unngå eventuelle konflikter med byggherren og at SmartDok er et glimrende digitalt hjelpemiddel ute på plass. 

– Dersom vi ikke hadde dokumentert dette, kunne vi kanskje blitt bedt om å grave opp igjen for å dokumentere at vi har gjort jobben riktig, sier Wiik.

– Vi har en egen kontrollplan som beskriver hva som skal dokumenteres for hvert prosjekt, og som Adrian viste gjør SmartDok det enkelt for arbeiderne våre å fylle ut sjekklister og ta bilder.

Braathen Landskapsentreprenør bruker i dag SmartDok til å dokumentere alle aspekter av arbeidet sitt. Dette inkluderer blant annet HMS-arbeidsjekklisterbildertimermaskintimerressursplanlegger og varer og transport. Alt i en og samme SmartDok-app. 

– SmartDok gjør det enkelt for oss å dokumentere arbeidet vårt, sier Wiik.

Braathen Landskapsentreprenør er tydeligvis forberedt på fremtiden innen anleggsbransjen. Med et fokus på nullutslipp, elektrifisering og grundig dokumentasjon med hjelp av SmartDok, posisjonerer de seg som en av lederne i bransjen. For de som jobber i eller rundt anleggsbransjen, er det verdt å følge med på hva Braathen Landskapsentreprenør AS gjør videre.