Hasselhaugen Barnehage|Heggelund & Koxvold AS
Hasselhaugen barnehage i Oslo håper å oppnå BREEAM NOR - Excellent. Illustrasjon: Heggelund & Koxvold AS

Hasselhaugen Barnehage

I 2015 ble det vedtatt at alle nye kommunale bygg i regi av Oslo kommune, som hovedregel skal bygges som plusshus. I et nøtteskall betyr det at bygget må produsere mer strøm enn det selv benytter i løpet av sin levetid. Kravet, som ble fremmet i Byrådserklæringen fra 2015, har resultert i mange nye plusshus i hovedstaden, deriblant en rekke nye barnehager. 

En av dem er Hasselhaugen Barnehage i Vestre Aker. Barnehagen ligger flott til i et eksisterende parkanlegg med umiddelbar nærhet til skogen. Omgivelsene fremstår som spesielt grønne med frodig skog og store, grønne hager i naboområdet. En barnehage bygget etter plusshus-prinsippet kunne dermed knapt funnet en mer passende beliggenhet. Barnehagen åpnet offisielt 1. September 2019 og rommer tre avdelinger fordelt på ca. 1,000 m2.

Bygget er tegnet av Heggelund & Koxvold arkitekter AS, og er utformet som et enkelt rektangulært volum i to etasjer. Variasjoner i takflaten bryter opp den langstrakte bygningen på en måte som gjør at bygget tilpasser seg omgivelsene på en flott måte. Saltaket, som er levert av Lett-Tak AS, er satt sammen med ulik takvinkel som gjør at bygget på en lekker måte spiller på lag med eksisterende bygg i området. 

Lett-Tak har spesialisert seg på taksystemer med spenn på opptil 18 meter, og i tillegg til prestisjeprosjekter som Partille Arena i Sverige og Oslo Lufthavn Gardermoen, har de gjennom de siste årene montert tak på mer enn 800 skoler og barnehager over hele Norden. 

Hasselhaugen Barnehage|Energima AS

Solceller på tak og vegger

For at Hasselhaugen Barnehage skal kunne oppnå standarden BREEAM-NOR Excellent, er det en rekke krav som må oppfylles. Man må sørge for minst mulig miljøbelastning, energibruk må reduseres betydelig og bygget må produsere mer strøm enn det forbruker i løpet av sin levetid. 

For å kunne oppnå kravet til energiproduksjon, ble Energima AS hentet inn for å montere solcellepanel. Energima Solar er totalleverandør og entreprenør for solenergi-løsninger spesielt egnet for norske forhold. Innovative produkter fra Europas ledende produsenter, i kombinasjon med sine dyktige ansatte, garanterer for maksimal energieffektivitet, lavere strømutgifter og bidrag til bedre miljø og klima.

Med ansatte som har over 25 års erfaring innen prosjektledelse, byr Energima på god og bredt sammensatt kompetanse, med medarbeidere som er utdannet BREEAM-rådgivere, ingeniør, sivilingeniør og doktoringeniør. 

Lett Tak AS|Hasselhaugen Barnehage

Det grønne tankesettet videreføres også på barnehagens uteområde, hvor Bar Bakke 
Landskapsarkitekter AS lot seg inspirere av skogen i sitt arbeid med å skape en litt annerledes barnehage der de naturlige materialene dominerer. De naturlige formene utnyttes som ressurser for lek og utfordringer. Regnvannet blir et element i leken for å plaske, demme opp og bygge med. Steiner blir kalde, våte og varme, og kan gi grobunn for undring og refleksjon. Stubber kan sittes på, hoppes på og flyttes rundt.