Kristin Saga, Regiondirektør NHO Vestfold og Telemark. Foto: Moment Studio
Sist oppdatert: 24-02-2024 Skrevet av: Kristin Saga, Regiondirektør NHO Vestfold og Telemark

Byggebransjen har behov for mange av dere unge!

Snart skal årets viktigste valg gjøres, dere unge skal velge retning etter ungdomsskolen. Fristen er 1. mars og sannsynligvis går debatten rundt middagsbordet i mange hjem.

Mange av dere lurer selvsagt på hva nettopp du skal velge?

Vi i NHO Vestfold og Telemark har forståelse for at valget kan være krevende. Det er heldigvis svært mange veier inn i et godt og spennende yrkesliv.

Årene som legges ned i videregående opplæring, og for en del av dere - i høyere utdanning etter det, er for mange blant de viktigste og kanskje beste årene i ens liv. 

Les også: 15 grunner til å velge bygg- og anlegg

For oss er det viktig å minne om at valgene du gjør nå ikke låser veien videre i livet.

Spør du voksne rundt deg, vil du oppleve at mange jobber med noe annet enn det de planla da de startet på videregående. Mange har tatt tilleggsutdannelse, mens andre også gjør karriere innenfor yrket de valgte da de var på din alder.

NHO Vestfold og Telemark er opptatt av at du er en viktig ressurs!

I næringslivet er det en plass for akkurat deg. Vi vet mye om hvor de ledige arbeidsplassene er. For eksempel sier nesten 2 av 3 medlemsbedrifter i Byggenæringen at de mangler folk.

Dette er kanskje ikke enkelt å forstå hvis du følger med i nyhetsbildet om dagen, det er mange nyhetssaker om at det bygges for lite og at det dermed er for lite å gjøre i en veldig verdifull bransje.

Sannheten er at enkelte har lite å gjøre, akkurat nå. Samtidig vet denne næringen at svingningene kommer og at det i sum faktisk bygges alt for lite i Norge.

Dagens situasjon vil ikke vedvare. Det kommer nye krav til blant annet energieffektive bygg, krav som vil gjøre at nettopp byggenæringen får mye mer å gjøre.

I tillegg er det slik at en god del av medlemsbedriftene i samme næring har nok å gjøre fortsatt, disse er det bare ikke like mange nyhetssaker om.

I møter med representantene for Byggenæringen opplever vi at de, alle sammen, er opptatt av at de trenger nye gode arbeidstakere.

De er opptatt av at unge fortsetter å velge yrkesfag, og når vi spør dem sier 51% at de i 2023 ikke klarte å ansette alle de håndverkerne de trenger for å kunne ta unna det som ble etterspurt i markedet.

3 av 4 NHO- bedrifter med et udekket kompetansebehov har behov for folk med fag- eller svennebrev. Igjen så skjønner vi at det kan være vanskelig å forstå, samtidig som vi hører både om permitteringer og konkurser.

Fikk du med deg: Lærlinglønn - Hva har du som lærling krav på

Våre medlemsbedrifter svarer hvert år på hvilket behov de har for kompetanse. Flere tusen medlemsbedrifter tar seg tid til å gi oss grundige svar på våre spørsmål.

Tallene fra disse undersøkelsene i 2023 viser oss at det skal være trygt også i år å velge yrkesfag, velge håndverksfag på videregående.

Legger du til at din vei til et langt yrkesliv på ingen måte låses av å velge yrkesfag nå, så er vi overbevist om at du kommer til å se at det gir deg mange muligheter.

Vi i NHO Vestfold og Telemark håper vi kan bidra til at diskusjonene rundt middagsbordet blir enklere og at valgene blir tryggere.

Vi har mye mer data, om du trenger det. Ta gjerne kontakt med oss om du, eller dine foresatte, har spørsmål. Du finner også mye informasjon på NHOs nettsider og under fanen; Hva trenger Norge?

Lykke til med valget du skal gjøre, vi ser på dette som årets viktigste valg! 

Kristin Saga, Regiondirektør NHO Vestfold og Telemark.