“learning by doing”
-Jeg er veldig sosial og vil ikke sitte rolig, jeg vil snakke med folk! Høre hva de tenker og mener og ønsker seg. Jeg er åpen og hyggelig og svarer alltid på det de spør om, og prøver gi de beste rådene. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker 
Sist oppdatert: 22-09-2022 - Saken er tidligere publisert på hyggeligste.no 

Learning by doing

Xhevahir Qoshku: – Det er en god følelse å kunne gjøre en forskjell for folk

Xhevahir er en hardtarbeidende kar som reiste fra familien og livet i Albania for åtte år siden for å finne jobb i Norge. Noe han raskt lyktes med.

Etter seks måneder i Norge hadde han stablet et nytt liv på beina, og familien i Albania kunne komme etter. Idag har han sitt eget firma, Montasje og Betongarbeid Håndverker MBH Qoshku, med ca 200 kunder, og familien har et godt liv i Norge.

For tiden jobbes det med mur- og betongarbeid på Grünerløkka i Oslo, der en gammel bygning er under renovering.

Xhevahir tar vennlig imot videoteamet fra Norges Hyggeligste Håndverker med et varmt smil og et fast håndtrykk.

Det er en lang reise fra Albania til Norge. Hvordan startet det hele?
– Det var nok litt tilfeldig. Jeg måtte få meg jobb og har alltid likt å bruke hendene. Jeg jobbet i det Albanske forsvaret i mange år som kaptein med fem stjerner, men dro deretter til Rhodos i Hellas hvor jeg jobbet med forskjellig byggfag i 18 år.

-Der lærte jeg enormt mye. Så ble det tøffere tider der, men jeg hadde en venn i Norge som jeg kjente fra Albania, som rådet meg til å prøve lykken i Norge.

-Det gjorde jeg og har aldri angret siden. Jeg lærte meg norsk og fikk jobb, og etter ca 6 måneder kunne familien min komme etter fra Albania. Da var jeg en lykkelig mann!

Jeg er en tusenkunstner
Xhevahir mener at han nærmest er selvlært, at alt han behersker er gjennom “learning by doing” der han har fulgt med på kollegaers arbeid. I løpet av 35 år har han gjort det meste av håndverk, men hvis han må velge, liker han nok best møbelmontering, for eksempel av hyller og garderobeskap, der nytteverdien raskt kommer på plass.

Når Xhevahir ikke er i full sving på byggeplassen, finner man ham i prat med en kunde eller en kollega. Gjerne over en kopp kaffe.

-Jeg er veldig sosial og vil ikke sitte rolig, jeg vil snakke med folk! Høre hva de tenker og mener og ønsker seg. Jeg er åpen og hyggelig og svarer alltid på det de spør om, og prøver gi de beste rådene.

-Det er spennende å diskutere planer og fremdrift med dem. Min største motivasjon er alle smilene jeg får fra fornøyde kunder!

Selv om jeg er 52 år så lærer jeg noe nytt hver dag, og ser med glede at jeg gjør en forskjell for folk. Jeg får ofte skriftlige rapporter tilbake fra bedriftskunder, og de er veldig positive. Det gjør meg glad.

Norges hyggeligste håndverker 2022

Gleder seg til barnebarn
Xhevahir er glad i å jobbe, men setter også pris på fritiden sin.

-Da trener jeg styrke og kondisjon. Jeg må holde meg i form siden mange jobber er tunge. Jeg jogger også gjerne en tur, og så går kona og jeg fine turer på Ekeberg og nyter den nydelige utsikten over Oslo.

-Jeg bruker også mye tid på nettet for å oppdatere meg hver dag på alt som skjer i verden. Fotball er jeg også glad i, og jeg er trofast Vålerengasupporter!

-Jeg håper også at jeg snart kan bruke mye fritid på barnebarn, når de engang kommer. Barna mine på 24 og 27 år er litt treige på den fronten, ha ha!

-Xhevahir er stolt og glad for å være finalist, og innrømmer glatt at han gjerne leser de fine nominasjonene nesten hver dag. De taler sitt tydelige språk om at han er en håndverker og et menneske det settes stor pris på.

-Vennlig, dyktig, kreativ, i godt humør, inkluderende og pålitelig er bare noen av de mange gode ordene som brukes om ham.

-Denne kåringen inspirerer og motiverer meg virkelig til å kjøre på videre! Tenk å komme til Norge og bety noe for så mange mennesker!

Klikk her for å stemme på Xhevahir ​​​​