- Det er lite som slår følelsen jeg sitter med når jeg har skapt og levert noe som kundene blir fornøyde med, forteller Kay Hansen, daglig leder i Heltivater snekkerservice i Horten. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 19-06-2024 Bransjeprat

Ikke redd for janteloven

Jakten på Norges Hyggeligste Håndverker 2024 er godt i gang. Med over 1 900 nominasjoner og nærmere 70 000 stemmer siden starten i april er det på tide å bli litt bedre kjent med noen av de nominerte.

Kay Hansen er daglig leder i Heltivater snekkerservice i Horten.

Hvorfor du valgte å bli tømrer

- Det er en lang historie, jeg begynner jo å dra på årene. Jeg snekret trehytter i skogen på hytten til foreldrene mine som barn og husker at jeg allerede da syntes det var spennende, og gøy å skape noe med hendene.

- Jeg valgte byggfag, utdannet meg til tømrer og gikk læretiden, men så mistet jeg lysten. Det var ikke gøy lenger, derfor tok jeg mange års pause.

- I voksen alder kom lysten til å starte for meg selv. Jeg startet med montering av sikkerhetsløsninger i eneboliger og syntes det var ekstremt gøy! Butikken gikk rundt, men jeg måtte spe på med noe mer for å kunne overleve over tid.

- Snekring er jo det jeg kan, så jeg tok mindre snekkeroppdrag i samme firma. Det ble godt mottatt, jeg fikk gode tilbakemeldinger og gleden for faget kom tilbake.

- I dag har jeg jobbet som tømrer i 7 år og stortrives.

Hva er det mest positive med arbeidshverdagen din?

- Det er kundene mine! Det er lite som slår følelsen jeg sitter med når jeg har skapt og levert noe som kundene blir fornøyde med.

- Jeg liker også godt å dra på befaring for oppdrag, det er veldig interessant. Nå er jeg en selgende type, men det mest givende er når kundene ber om råd og vil høre på min ekspertise.

Hva tenkte du når du ble nominert til Norges hyggeligste?

- Det å bli nominert i en slik kåring er helt supert, det er klart jeg blir glad.

- En av lærlingene mine, Mats Helland-Hansen kom helt til finalen i fjor, da var jeg med han på selve finalen i Oslo i september. Den festen skulle jeg gjerne vært med på hvert år, smiler han..

- Den kvelden fikk meg til å innse hvor flott denne kåringen er, det er motivasjon mer enn nok til å ønske å nå langt i år.

- Jeg ble nominert i 2019 også, men da hadde jeg ikke så mye tid til å engasjere meg. For vil man gå langt krever det litt innsats fra en selv. Kåringen varer lenge og man må stå på litt for å få folk til å nominere og stemme.

- I år kjenner jeg at jeg har lyst å nå langt. Jeg kan jo ikke være dårligere enn lærlingen min, ler han hjertelig.

- Kåringen setter yrkesfag og håndverkerne i fokus. Den skaper tilhørighet og nettverk, det er utrolig hyggelig å bli kjent med så mange hyggelige, omgjengelige og flotte håndverkere.

Foto: Privat 

Hva er årsaken til at du har blitt nominert til byggebransjens viktigste kåring?

- Jeg tror det er på grunn av at jeg er en glad person. Jeg har som regel et smil om munnen. Tror også det hjelper at jeg er en omsorgsfull person, både overfor kunder, mine ansatte og de vi samarbeider med.

- Jeg bryr meg jo oppriktig om hver kunde og vil levere noe jeg selv er stolt av.

Hva er det mest positive med kåringen?

- Det å fremme yrkesfag på en god måte. Å løfte alle de positive menneskene og historiene. Det har vært altfor mye negativ omtale av håndverkere og håndverksbransjen gjennom årene.

- Våre foreldre fremsnakket studiespesialisering, mens jeg anbefaler yrkesfag til mine barn. Det er stas å være håndverker!

Hvordan opplever du å bli ambassadør for snekkerfaget?

- Jeg står trygt i det og synes det er kjempefint. Jeg er stolt tømrer og ikke redd for janteloven. 

- Vi prøver så godt vi kan å fremme faget blant annet gjennom vår Instagram-konto. Vi viser frem faget og variasjon i arbeidsdagene. Det er viktig for oss vise hvor mange forskjellige arbeidsoppgaver tømrere faktisk utfører.

Hva er din oppfordring til unge som vurderer å velge yrkesfag?

- Jeg har lærlinger og vet hvilken glede det gir meg å lære bort faget til neste generasjon. Første oppfordringen vil gå til arbeidsgivere: Ta i mot lærlinger! Takket være dem får jeg selv konkurranse.

- Viktigste oppfordringen til ungdommen; hør på deg selv og ingen andre når du skal velge yrkesvei.

Ta valg basert på dine egne ønsker og ikke andres.

- Tenk på at ved å gå denne veien får du lønn under utdannelse og du får et forsprang i forhold til de som tar høyere utdannelse. Du kan sitte med hus, bil og båt før de er ferdig utdannet med masse studielån i sekken.

Hvor viktig er denne kåringen for håndverkerne?

-Veldig, veldig viktig. Den er med på å forme fremtiden!

-Kåringen burde fremmes på enda flere flater slik at vanlige mennesker forstår hvor stor og viktig den er.

- Jeg har hørt litt omtale på radio, men skulle gjerne sett konkurransen på TV slik at enda flere fikk det med seg!

- Synlighet og oppmerksomhet om Norges Hyggeligste Håndverker er fin reklame for hele bransjen.

Hvorfor skal man stemme på deg?

- Hvis Norges Hyggeligste Håndverker skal avgjøres på det å være hyggelig er jeg helt rett kandidat!

- Jeg smiler og ler. Koser meg med kåringen og gleder meg over å bli intervjuet av Norsk Byggebransje.

- Hvem vet, kanskje ses vi på festen i september, avslutter Hansen. Les mer om Kay Hansen og nominer din kandidat på hyggeligste.no