Previous
Next
- Hele kåringen formidler positivt om bransjen. Det kan og bør vi alle bidra til om vi får muligheten. Vi ønsker jo alle at flere skal velge håndverksfag for å sikre tilgangen på kompetanse også i årene som kommer, sier Petter Bjarnoll, som ble kåret til Norges Hyggeligste Maler i 2022. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 22-05-2023

Det er faktisk jævlig gøy

Petter Bjarnoll ble kåret til Norges Hyggeligste Maler i 2022. Han kommer fra en håndverksfamilie og fikk allerede som 14 åring sommerjobb med å bygge Moelven hytter for en byggmester i Sogn.

-Jeg stortrivdes, men ble en smule overrasket når min far ønsket at jeg skulle bli snekker. Han ville bryte tradisjonen og så potensialet med flere fag i familien. To av mine brødre og tre fettere hadde alle utdannet seg til maler, men tredje broren ble elektriker.

-Jeg jobbet som snekker fram til firmaet jeg jobbet for gikk konkurs under finanskrisen. Da var det enkelt å gå fra snekker til maler takket være alle som hadde gått veien før meg. Min far tok en telefon til et av Bergens ærverdige malerfirma og mandagen etter startet jeg på jobb, ler Bjarnoll.

Den blide og snakkesalige bergenseren klinte til, ble enda en i rekken av seks generasjons maler og senere malermester. Syvende generasjon er sikret, da både hans sønn og nevø er i faget.

Norges hyggeligste håndverker 2023

Hva tenkte du når du ble nominert og fikk spørsmål om du ville stille opp i kåringen Norges Hyggeligste Håndverker?

-Jeg ble både overrasket og overveldet. For meg er det en selvfølge å være hyggelig og grei. Jeg er en forferdelig stolt håndverker. Orker ikke å levere fra meg et dårlig håndverk, jeg legger sjelen min i å gjøre et godt stykke faglig arbeid.

-Jeg er løsningsorientert og har lang erfaring som gjør at jeg ikke redd for å styre kunden i en annen retning om jeg ser at de har valgt en mindre heldig løsning. Jeg har alltid fokus på hva som er best for kunden til slutt. Gjør man rett direkte, slipper man å gjøre jobben om igjen etter kort tid.

-Det er viktig å gjøre en god innsats hele veien og alltid gjøre det lille ekstra.Jeg vil oppfordre alle unge som kjenner nysgjerrighet for håndverksfag å prøve det. Det er bare å gjør det!

Hvordan var opplevelsen av Norges Hyggeligste for din del?

-Det å bli nominert til Norges hyggeligste ser jeg som et klapp på skulderen og en bekreftelse på at jobben jeg gjør blir satt pris på.

-Man blir sett, får mye oppmerksomhet og det er klart kåringen åpner noen dører. Norges Hyggeligste er flink å spre budskapet.

-Jeg går til jobb hver eneste dag med glede, da jeg synes det jeg gjør er gøy.

-Jeg fikk mye oppmerksomhet og er uhorvelig stolt. Det er viktig å huske på at den oppmerksomheten man får under en kåring som dette har man gjort seg fortjent til.

- Jeg var ikke ute og sanket stemmer på noe vis, det spredte seg bare som ild i tørt gress. Jeg ble om mulig enda mer stolt av jobben min ettersom nominasjonene kom inn.

Selve finalen i Oslo september 2022, var det en positiv opplevelse?

-Ja, det var stort. Det var kjempekjekt å få treffe alle som var topp tre i sine kategorier, i tillegg til tidligere deltakere og vinnere samt alle sponsorene. Det føltes som alle var en stor familie.

Jakten på Norges hyggeligste håndverker 2023 er nå i gang. Vil du anbefale andre håndverkere å stille opp i kåringen?

-Ja, absolutt! Takk ja, ta til deg all positiv oppmerksomhet og tenk på at du er med på å fremme ditt eget fag og yrkefag generelt. Det er faktisk jævlig gøy, ler han.

Du reiste hjem som vinner av din kategori - hva har det betydd for deg i lokalmiljøet?

-Som den beskjedne bergenseren jeg er, kan jeg med rette gå rundt å være like stolt håndverker som jeg var før kåringen! Kjempekjekt med en pokal på hyllen og jeg kjører fortsatt rundt med Norges Hyggeligste reklame på bilen min.

-Alle som kommer på besøk ser også det fine ildstedet som jeg og de andre kategorivinnere fikk fra Norsk Byggebransje, et flott minne med symbolet til Norges Hyggeligste. Det er jo fortjent, smiler han.

-Den overordnede målsetningen til kåringen er å øke anseelsen til yrkesfag og bidra til økt rekruttering.

-Det er et mål vi alle kan stille oss bak. Vi må formidle til ungdommen alle mulighetene yrkesfag byr på og la sørge for at de føler seg trygge på å velge noe de synes er gøy.

-Hele kåringen formidler positivt om bransjen. Det kan og bør vi alle bidra til om vi får muligheten. Vi ønsker jo alle at flere skal velge håndverksfag for å sikre tilgangen på kompetanse også i årene som kommer.

-Det er fantastisk som håndverker å bli invitert inn i kundens hjem for å utføre et solid stykke håndverk og forlate kunden fornøyd og glad.

Kunne du tenkt deg å stille opp igjen?

-Ja egentlig, men nå er det andres tur til å få muligheten. Norges Hyggeligste Håndverker har et gjennomført og bra opplegg, og alle blir godt tatt vare på hele veien.

- Personlig liker jeg spesielt at lærlinger er inkludert og blir løftet opp, og fram.

-Personlig stod jeg på scenen et par dager etter å ha fått kreftdiagnose, i visshet om at jeg også må bytte et knæ og en hofte. Det ble ekstra sterkt, men det var godt å føle at man er del av et fantastisk fellesskap.

- For jeg bestemmer meg hver morgen for at dette skal bli en gøy og bra dag, det blir som regel slik, avslutter Bjarnoll.